Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest sob, 23 września 2023 20:05:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14
Autor Wiadomość
PostWysłany: ndz, 01 stycznia 2023 21:04:29 
Awatar użytkownika

W kolejności czytania:

Archipelag CIAM. Listy Heleny Syrkus
Joanna Bątkiewicz-Brożek - Jezu, Ty się tym zajmij! o. Dolindo Ruotolo: Życie i cuda
praca zbiorowa - Alina Scholtz. Projektantka warszawskiej zieleni
Pius XII - Encyklika "Mediator Dei"
Ursula K. Le Guin - Czarnoksiężnik z Archipelagu
Álvaro Siza - Imagining the Evident
Konrad Kucza-Kuczyński - Błękit i czerń. Malowana opowieść kresowa
Jan Danilewicz - Kościół i jego wnętrze w świetle przepisów prawno-liturgicznych (1948)
Fiodor Dostojewski - Zbrodnia i kara
Zbigniew Rokita - Kajś. Opowieść o Górnym Śląsku - wychodzi na to, że książka roku, bo była najlepsza, ale w porównaniu z innymi latami to jednak bez rewelacji
Alan Chalmers - Czym jest to, co zwiemy nauką?
Mariusz Szczygieł - Nie ma
Pius X - Pascendi Dominici gregis. O zasadach modernistów
Jerzy Sołtan. Monografia (red. Jola Gola)
Henri Bergson - Dwa źródła moralności i religii
Benjamin Weiser - Ryszard Kukliński. Życie ściśle tajne
Pie-Raymond Régamey OP - Religious Art in the Twentieth Century
Jacek Dukaj - Inne pieśni
Timothy Ferriss - 4-godzinny tydzień pracy. Nie bądź płatnym niewolnikiem od 9.00 do 17.00
Jonas Jonasson - Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął
Ričardas Gavelis - Wileński poker
Daniel Goleman - Inteligencja emocjonalna
Błażej Ciarkowski - Odcienie szarości. Architekci i polityka w PRL-u
Patryk Oczko - Tychy: sacrum w mieście socjalistycznym
Joseph Ratzinger - Nowe porywy Ducha: Ruchy odnowy w Kościele
Przestrzeń niewysłowiona: Jerzy Sołtan, Lech Tomaszewski, Andrzej Jan Wróblewski (red. Jolanta Gola, Agnieszka Szewczyk)
Agatha Christie - I nie było już nikogo
Agnieszka Ejsymont - Niezłe szprychy. O kobietach w kulturze rowerowej

PostWysłany: czw, 05 stycznia 2023 01:12:57 
Awatar użytkownika

Tymczasem pierwsza zapomniana z zeszłego roku:

Witi Ihimaera - Whale Rider - przeczytana po angielsku (z licznym wtrętami maoryskimi) opowieść współczesna, a jednocześnie mocno mitologiczna a nawet mitotwórcza. Może nie jakaś rewelacja, ale zdecydowanie na tak: przemyślana, zwięzła forma i zdrowy powiew egzotyki.

PostWysłany: czw, 05 stycznia 2023 13:42:44 
Awatar użytkownika

Niech i ja wkleję swój spis, z mini-komentarzami. Było tak, szwarc, mydło i powidło:

1. N. Davis, Europa walczy. Druga wojna światowa z przesuwaniem akcentów.
2. H. Davis, The Beatles. Historia spisana zanim się rozpadli.
3. A. Stasiuk, Przewóz. Działa na zmysły, ale wrażenia pozostały negatywne. Fu.
4. M. Bułhakow, Mistrz i Małgorzata (tłum. Jan Cichocki). Chyba piąte tłumaczenie, nie pamiętam, chyba dobre.
5. S. Piasecki, Człowiek przemieniony w wilka.
6. S. Piasecki, Dla honoru organizacji.
7. M. Babko, Ziuta Blues. Irek Dudek. Sam artysta tak bardzo mnie nie interesuje, choć bardzo szanuję, ale Gero polecał. I warto było, dużo rzeczywistości zapisano.
8. S. Piasecki, Upadek wieży Babel oraz inne opowieści i opowiastki. Piasecki - wiadomo, zawsze polecam. Myślałem, że to będzie trzecia część trylogii (patrz 5 i 6), ale tej nigdy nie dokończył.
9. C. Cussler, Okup za Romanowów. Cienki kryminał.
10. A. Chwalba, Wielka Wojna Polaków 1914-1918. Ze stricte historycznych pozycji ta najciekawsza, przekrój przez wszelkie zagadnienia związane z wojną, cenne zwłaszcza spojrzenie nie od strony pól bitew, tylko z tej strony, z której wszyscy teraz patrzymy.
11. S. Lem, Cyberiada. Rewelacja, zwłaszcza w tych lapidarniejszych formach.
12. T. Lada, Zagrani na śmierć. Mroczne ścieżki polskiego undergroundu.
13. T. Lada, Apteka. Psychodeliczni kowboje. Kawałki o zespole przeklętym. ...i ta książka też ciekawa, choć może mniej. Ale ja zawsze lubiłem Aptekę.
14. M. Kuckenburg, Pierwsze słowo. Narodziny mowy i pisma. Mnie takie rzeczy ciekawią, choć książka nie całkiem porywająca. Przy okazji: w 2021 zacząłem "Magię i religię" Wiercińskiego, gdzie pojawiają się, wśród innych, podobna zagadnienia. Ale nie skończyłem - zostały teksty dotyczące Meksyku, czyli większość jest za mną. Ale, czy dużo zapamiętałem?
15. H. Coben, Na gorącym uczynku. Dobry kryminał.
16. Historia deLUX. Przeczytałem latem, podczas pobytu w Poznaniu.
17. I. Kania, Muttavali. Wypisy z ksiąg starobuddyjskich. Ireneusz Kania przybliża buddyzm w wersji bardzo archaicznej - daje fragment w palijskim, tłumaczenie i komentarz. I tak 224 razy. Dla osób z zacięciem antropologicznym - total.
18. D. Musgrove, M. Lewis, Tkanina z Bayeux. Opowieść wysnuta. A to fajne - rekonstrukcja historii w oparciu o dokładne reprodukcje sławnej tkaniny. Dużo oglądania!
19. M. Barwik, Księga wychodzenia za dnia. Tajemnice egipskiej Księgi Umarłych. Nie umiałbym już szczegółowo opowiedzieć o tych egipskich wierzeniach, opisanych w książce, ale czytało się dobrze, a ilustracje oglądało jeszcze lepiej.
20. J. K. Rowling, Harry Potter i Kamień Filozoficzny.
21. J. K. Rowling, Harry Potter i Komnata Tajemnic.
22. J. K. Rowling, Harry Potter i więzień Azkabanu.
23. J. K. Rowling, Harry Potter i czara ognia.
24. J. K. Rowling, Harry Potter i Zakon Feniksa.
25. J. K. Rowling, Harry Potter i Książę Półkrwi.
26. J. K. Rowling, Harry Potter i insygnia śmierci. Jakoś szybko poszła cała seria. Zanęcili Jaś i Marcin na Mauej Uonce. Drugi raz czytałem.
27. M. Heller, Ważniejsze niż Wszechświat.
28. M. Heller, Filozofia kosmologii. Aż kupiłem "Krótką historię czasu" żeby pociągnąć temat. Ale nie pociągnąłem.
29. N. Soulsby, Swans. Ofiara i transcendencja. Mocna pozycja.
30. I. Kania, Dług metafizyczny. Eseje i rozmowy. Ireneusz Kania strikes back! Książkę kupiłem przypadkiem, nie wiedziałem, że jest.
31. M. Eliade, Kowale i alchemicy. Kiedyś tytuł mnie zniechęcił, ale jest to dużo ciekawsze, głębsze i szersze niż można by się po tytule spodziewać.
32. M. Wojtyszko, Bromby i Fikandra wieczór autorski. Fajne wierszyki i ilustracje.
33. L. Kołakowski, O co nas pytają wielcy filozofowie. Seria I. Dostałem tę książeczkę milion lat temu i wreszcie przeczytałem. Rzekłbym, filozofia na lekko, ale czemu zawsze musi być ciężko?
34. M. Krajewski, Czas zdrajców. Niezły kryminał, tym bardziej, że wątki sławnej "Dwójki".
35. M. Świetlicki, G. Grzegorzewska, I. Grin, Orchidea. O istnieniu tej książki też nie wiedziałem, ale od czego "Księgarnia Naukowa" na krakowskim Podwalu? Połowa z hakiem to rewelacja, potem trochę mniej, ale i tak polecam, zwłaszcza zwolennikom humoru ciemnego, sarkastycznego i przynoszącej ulgę ironii.
36. N. Budzyńska, Witkiewicz, ojciec Witkacego. Warto.
37. P. Urbańczyk, Co się stało w 1018 roku? Hm, tu też coś na lekko - tym razem historia. Wątki rozliczne, związane z Chrobrym, namotane na pinezkę wbitą tysiąc lat przed 11 listopada. Całkiem spoko.

I jak tu teraz wybrać z tego książkę roku?

Niech będzie Muttavali.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 198 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14

Strefa czasowa UTC+1godz.