Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest czw, 02 maja 2024 16:07:21

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 09:56:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 26 stycznia 2009 21:04:57
Posty: 14024
Skąd: ze wsi
natalia pisze:
zalezy jaka jest duża, jesli mała to do leczo podanego wyżej, jesli bardzo duża to trzeba obrać, wydrążyć pestki i pokroić w kostke i też leczo. Jesli jest średnia to faszerować! można mielonym, albo pomidorami i samą sobą. i do pieca na 15 minut.

robimy tak samo,

zawsze sadzimy koło domu i bardzo to lubimy jeść... do cukinii faszerowanej dodajemy jeszcze sos pomidorowy z bazylią, taki jak do gołąbków, a do samego mięsa, którym nadziewamy sporą ilość czosnku...

_________________
un tralala loco


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 10:00:55 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 00:39:35
Posty: 12221
Skąd: Nieznajowa/WarsawLove
no własnie tak, ja tylko przepis podałam w dużym skrócie.

osobiście wolę takie maluteńkie cukinie. dziś mam w domu za to ogromnego kabaczka, którego wczoraj dostałam z działki znajomej. chyba go skroję :wink:

_________________
ja herez ja herez
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 10:03:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 26 stycznia 2009 21:04:57
Posty: 14024
Skąd: ze wsi
aha
i trzeba uważać by nie rozgotować i nie przepiec, bo taki to już nie jest tym, czym powinien być....
lepiej jak jest twardszy... ale to pewnie kwestia gustów ;)

_________________
un tralala loco


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 10:13:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 19:09:25
Posty: 6879
Skąd: z Nepalu
Pietruszka pisze:
i trzeba uważać by nie rozgotować

Ja tam bardzo lubię rozgotowaną w leczo, ma wtedy taki niepowtarzalny smak, który uwielbiam. Czekam właśnie na 2 cukinie, które mam dostać od znajomego z działki. Brytwanna już czeka :D


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 10:42:29 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17995
..no to chyba się skuszę na faszerowane.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 11:35:27 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
BartZ pisze:
Ja tam bardzo lubię rozgotowaną w leczo,

Ja również! Wtedy ten sos robi się taki gęsty jak krem! Na "twardo" oczywiście również skonsumuję. :D

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 15:28:37 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 18:14:16
Posty: 6968
pilot kameleon pisze:
Kroisz ją w kostkę, wrzucasz cebulę, pomidory, ze trzy lufy kiełbasy

jeszcze ze 2 - 3 papryki obowiązkowo! i czosnek!


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 22:20:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 00:39:35
Posty: 12221
Skąd: Nieznajowa/WarsawLove
własnie dziś takie leczo miałam. w tym wypadku miękka cukinia lub kabaczek sprawdza się idealnie!

_________________
ja herez ja herez
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 08 sierpnia 2012 23:30:58 

Rejestracja:
pn, 07 listopada 2005 20:24:08
Posty: 3118
wuka pisze:
..co smacznego można zrobić z cukinii?

Bierzesz 2 pomidory, słoiczek pomidorów suszonych, 2 czerwone papryki, bazylię, sól, pieprz, oregano (i inne przyprawy jakie lubisz), oliwę. Miksujesz wszystko w blenderze, na koniec dodajesz przeprasowany czosnek i jeszcze raz miksujesz.
Przerzucasz do miski, coby się przegryzło.

Cukinię obierasz i skórki wywalasz. Potem za pomocą obieraczki do warzyw "obierasz" dalej już do innej michy, i tak aż dojdziesz do nasion. W ten sposób powstaną paseczki, niby że taki makaron ;)
No i potem to łączysz razem, możesz trochę poczekać, by cukinia się przegryzła z sosem, albo szamać od razu.

Jeśli nie lubisz czosnku to możesz zamiast niego dorzucić drobno pokrojoną cebulę i wtedy już bez drugiego miksowania.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 09 sierpnia 2012 09:59:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 19:09:25
Posty: 6879
Skąd: z Nepalu
Mam dwie cukinie. Już się nie mogę doczekać popołudnia jak będę robić leczo :D

_________________
Auto, winda, kibel, molo
Ławka, kino,basen, szkoła


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pn, 13 sierpnia 2012 21:41:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
czw, 11 listopada 2004 17:00:25
Posty: 22886
Sałatka z tuńczyka wersja 2012

składniki: 6 puszek kukurydzy (najlepiej - Bonduelle), 3 puszki łososia w sosie własnym (najlepiej - MK), słoik majonezu (Napoleoński, Mosso), 6 plastrów puszkowanego ananasa, 1/2 słoika papryki konserwowej (Urbanek), przyprawy.

Na początek wrzucamy do naczynia (ja wybrałem brytfankę - pasowała mi gabarytowo) zawartość puszek łososia. Rozdrabniamy. Otwieramy kukurydzę, odlewamy sok (kto lubi, może wypić), dosypujemy i mieszamy. Kroimy paprykę i ananasa, odlewamy sok, dorzucamy do naczynia. Przyprawiamy wedle uznania, ja dodałem warzywko, koperek suszony i czosnek staropolski, dobra jest też przyprawa do ryb Kamisu, mieszamy wszystko.Odlewamy sok, który się na pewno pojawi, dodajemy majonez, mieszamy, jemy. To jedna z takich sałatek, które nie muszą się długo przegryzać i świeże też są bardzo dobre. Ja podaję przepis na sporą, rodzinną/imprezową porcję, najważniejsza jest zawsze proporcja 2:1 kukurydzy i ryby, reszta uznaniowo. Można oprócz ananasa dodać jabłko (wtedy ananasa dajemy trochę mniej)

_________________
Mężczyzna pracujący tam powiedział:

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 14 sierpnia 2012 11:23:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 18:14:16
Posty: 6968
...i co to komu szkodziło w napojach wyskokowych?
bufet się zrobił jak należy :rabbit:


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 15 sierpnia 2012 09:45:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17995
anastazja pisze:
..i co to komu szkodziło w napojach wyskokowych?
bufet się zrobił jak należy

..a propos bufetu..
Zrobiłem wczoraj czeską przekąskę zwaną utopencami.
3 grube parówki do słoika wcześniej obrane ze skórki i ponacinane na krzyżyk na końcówkach. Całość zalana zalewą do korniszonów z dodatkiem cebuli ( w czasie gotowania zalewy), paru ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i liścia bobkowego. Do słoika dodalem trochę papryki żółtej..Całość zalałem i poczekam ze 2 dni żeby się przegryzło.
Kto lubi kwaśne grube parówki? :)


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 17 sierpnia 2012 11:05:27 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
przepis znany, ale wczoraj sobie przypomniałem:

biały ser, wędzona makrela, czerwona cebula, ogórek kiszony. i dużo pieprzu. genialna pasta.

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 17 sierpnia 2012 21:25:25 

Rejestracja:
pn, 07 listopada 2005 20:24:08
Posty: 3118
o! to mi przypomniałeś przepis (nie pamiętam czy był, ale jak coś, to warto przypomnieć ;))

potrzebujemy:
pieczarki (najlepiej duże)
cebula
masło
natka pietruszki
sól pieprz
gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

odrywamy nóżki pieczarek, kroimy drobno, podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowaną cebulę i podsmażamy dalej razem, dodajemy sól i pieprz (ew. startą gałka), jeśli w smaku okay dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki, mieszamy, chwilę trzymamy na ogniu i zdejmujemy.

faszerujmy pieczarki i w folii na grilla (lub do piekarnika)

polecam ;)


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 204 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group