Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest czw, 28 marca 2024 17:01:17

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 374 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 03 czerwca 2017 23:09:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 26 stycznia 2009 20:04:57
Posty: 14019
Skąd: ze wsi
:D
świetny przepis

_________________
un tralala loco


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 03 czerwca 2017 23:21:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 04 lutego 2008 23:32:44
Posty: 3641
Cytat:
mój pierwszy i zapewne ostatni przepis w tym szacownym miejscu

a jak pięknie zobrazowany :)!!
Cytat:
najlepiej smakuje podana z dobrą książką

:)
opisy też niczego sobie!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 06 lipca 2017 16:33:53 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..kupiłem bób.
Taka sałatka.
-bób
-jajko na twardo poszatkowane
-pomidor poszatkowany
-dwa plasterki żółtego sera pokrojonego w makaron
-ser sałatkowy Turek z przyprawami..ale nie za dużo , bo dużo go nie zostało
-trochę pieprzu, soli i koperku

W wersji mniej dietetycznej można dać trochę majonezu, pewnie będzie smaczniejsze.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 06 lipca 2017 18:27:54 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 15:53:29
Posty: 14860
Skąd: wieś
Macieju, zacna prezentacja!

_________________
Youtube


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 30 grudnia 2017 13:51:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..zebrałem jesienią z ogródka słonecznik bulwiasty..znaczy jego bulwy..Topinambur.
Część znów zasadziłem , resztę zabrałem do domu. Zastanawiałem się co z tego zrobić.
Przeczytałem w necie że można go ukisić. Tak też zrobiłem. Przepis jest prosty, a smak jak dla mnie wyborny!
Nie trzeba nic strugać, wystarczy tylko wyszorować szczoteczką, pokroić w plasterki, zalać zalewą jak do kiszonych ogórków i poczekać tak z tydzień. Można go jeść intensywnie , a jak jest go zbyt dużo, to przełożyć do słoika i umieścić w lodówce. Oczywiście musi być cały czas w zalewie. Topinambur można kupić na allegro za niewielkie pieniądze.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 13 stycznia 2018 07:30:30 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..jadłem latem wątróbkę z cebulką podawaną na kawałkach ( w formie łódek) gruszki. Bardzo dobre.
Gruszka musi być jednak nie za twarda.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 22 lipca 2018 21:11:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..cukinię (bardziej swojsko zwaną kabaczkiem) pokroiłem w cienkie plastry posypałem solą, jak puściła sok wytarłem ,pokroiłem paprykę czerwoną w paski, czosnek pokroiłem drobno, poprzekładałem warstwami, obsypałem oregano i bazylią, zalałem oliwą. To było wczoraj rano. Dziś rankiem skosztowałem. Wszystko fajnie zmiękło i głównie smakuje czosnkiem i przyprawami, ale w sumie jest ok.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 27 października 2019 08:01:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
O! :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 27 października 2019 16:39:30 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17234
Skąd: Poznań
Hoho, wygląda profeskowo :brawa:

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 27 października 2019 17:12:37 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..szatkowaną kupiłem na targowisku.2 worki w sumie 20 kilo.Same "deptanie" ;) jakaś godzina. Jak dzisiaj kosztowałem to jest już lekko podkiszona. Gdzieś za tydzień pójdzie do słoików (musi być cała zalana) i do piwnicy. To starczy na rok.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 28 października 2019 10:47:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 14:59:39
Posty: 28006
Świetna sprawa, samo zdrowie!

_________________
Tygrysie, tygrysie - czemu chodzisz w dresie?


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 28 października 2019 11:29:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 19 grudnia 2007 10:18:44
Posty: 2025
Skąd: Los Hervideros
Pamiętam z dzieciństwa akcję kapusta: szatkowanie, ubijanie, drewniana beczka - ale zawsze wersja z marchewką.

_________________
muzyka gra, a dzień ucieka
last.fm/wokr


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pt, 12 lutego 2021 18:14:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17234
Skąd: Poznań
anastazja pisze:
to seler naciowy jest jadalny? myślałam że to się chrupie dla szpanu


Ja nawet w ubiegłym roku wypiłem koktajl z niego! Okropny, ale znacznie mniej niż myślałem.

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 15 sierpnia 2021 08:38:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 18:55:19
Posty: 3093
Skąd: Poznań
Nalesniki, takie cosobotnie.
2 części mąki pszennej 450-650: np.200g;
1 część mąki graham/ razowej 1850-2000 pszennej albo żytniej (żytnia 720 też może być, próby z gryczaną czy owsianą także byly ok): np.100g;
3 części mleka: np.300ml;
3 części wody: np.300ml;
1 jajko.

Smażę na prawie suchej patelni, nieco grubsze niż wyłącznie z pszennej 450. Mimo braku dodatków majaczy w nich smak jablek, na tyle jednak delikatnie, że spokojnie można jeść na wytrawnie.

Dzisiaj po raz pierwszy smazylem na patelni do jajek sadzonych, takiej z zagłębieniami i ponownie się khm, zachwyciłem.

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 374 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25

Strefa czasowa UTC+1godz.



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group