Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 28 kwietnia 2024 02:06:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 10:21:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17992
arasek pisze:
A potem już ...uczta!

..no to się zabieram do roboty :) Mam co prawda 2 i pół kilo..ale połowę ..mniejszą :wink: schowałem do zamrożenia.

deneb pisze:
a jaki jest przepis na tatara

..najlepiej polędwica wołowa albo inny fajny kawałek ..najlepiej spytac się ekspedientki jaki. Mięso rozdrobnic (pomielic) doprawic solą pieprzem i kropelką :!: magii , posypac cebulką a na górę położyc zółtko jajka. Jajko uprzednio parzymy zanurzając je (w skorupce) na paręnaście sekund w gorącej wodzie ( np. w garnuszku zagotowac wodę zdjąc z palnika wrzucic jajko...)


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 21:06:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
To teraz uważajcie: perski pilaw
Pół kilo piersi z kurczaka pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawami: łyżeczką cynamonu, łyżeczką słodkiej papryki i szczyptą (albo lepiej dwoma) kardamonu. I pieprzu ile kto lubi. I na chwilę odstawiamy.
W tym czasie kroimy duża cebulę i pół szklanki suszonych moreli.
Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i jeszcze chwilę smażymy a potem zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok.
Zamiast tego (ale jeśli nie mamy dużej patelni lepiej użyć garnka) wrzucamy półtorej szklanki ryżu i pół szklanki migdałów w płatkach. Podsmażamy ze 3 minuty. Dorzucamy łyżeczkę kminu rzymskiego (to NIE JEST to samo co kminek!), łyżeczkę kolendry, łyżeczkę kurkumy, (pokrojone wcześniej) morele, pół szklanki rodzynek, dwa ząbki czosnku oraz kurczaka z cebulą. Całość zalewamy trzema szklankami bulionu, mieszamy i gotujemy na małym gazie pod przykryciem aż ryż pochłonie całą wilgoć. Nie mieszamy za często bo wyjdzie miazga, nawet bez mieszania nie powinno się przypalić. Na koniec dodajemy soli i pieprzu wedle uznania.
Ciekawa odmiana - potrawa słodkawa i niezwykle aromatyczna.
Następnym razem spróbuje zrobić wersje słodko-ostrą.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 23:00:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 00:22:22
Posty: 26664
Skąd: rivendell
..doskonały wątek !!!! :D

_________________
ooooorekoreeeoooo


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 23:28:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
Głodny jestem. :D

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 23:29:59 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 20:20:04
Posty: 14522
Skąd: nieruchome Piaski
Właśnie kończę przeglądać wątek źródłowy i wydaje mi się, że przerzuciłem już wszystkie przepisy. Jeśli chcecie, możecie to sprawdzić :twisted:
Niektóre przepisy mogą się powtarzać, skoro znalazły się w cytatach.
Co do bloku czekoladowego, to postanowiłem wkleić przepis Kaja, który przypomniała później Sula. Wszystko pozostaje w rodzinie :)

_________________
Go where you think you want to go
Do everything you were sent here for
Fire at will if you hear that call
Touch your hand to the wall at night


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 17 marca 2011 23:53:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 00:39:35
Posty: 12221
Skąd: Nieznajowa/WarsawLove
miki, jaka szkoda, że nie mieszkasz w poznaniu. za tą robotę stawiam moje żeberka :piwo:

_________________
ja herez ja herez
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 01:09:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
Świetna robota! Przejrzałem te przepisy i zgłodniałem jak diabli.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 08:26:38 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17992
poprzednio jako azbest23 pisze:
To teraz uważajcie: perski pilaw

..tak z ciekawości..
To są Twoje autorskie pomysły? ..i nazwy potraw :wink:

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 09:48:20 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 10 stycznia 2005 12:49:49
Posty: 24322
Skąd: Kamienna Góra/Poznań
Miki pisze:
kończę przeglądać wątek źródłowy i wydaje mi się, że przerzuciłem już wszystkie przepisy

Przyznaję, że trochę mi teraz głupio. Dziękuję. :oops:

_________________
In an interstellar burst
I am back to save the Universe.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 11:56:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 17:48:09
Posty: 6421
Peregrin Took pisze:
Przyznaję, że trochę mi teraz głupio.

Maciej pisze:
przejrzałem strony 1-10


to usuń mój wpis i zrób porządek z dublami przepisów kucharskich :D
Miki pisze:
przerzuciłem już wszystkie przepisy

Miki gratuluję i wielkie dzięki - tak myślałem że codziennie z 10 stron mogę powalczyć a Ty siup i całość SZACUNECZEK


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 12:05:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 10 stycznia 2005 12:49:49
Posty: 24322
Skąd: Kamienna Góra/Poznań
Maciej pisze:
usuń mój wpis i zrób porządek z dublami przepisów kucharskich

Chyba gotowe.

Maciej pisze:
tak myślałem że codziennie z 10 stron mogę powalczyć a Ty siup i całość

Moderator ma trochę łatwiej (na jednej stronie w panelu moderacji mieści się dużo więcej postów, niż na jednej stronie standardowego forumowego widoku), ale i tak Miki sporo się narobił.

_________________
In an interstellar burst
I am back to save the Universe.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 12:14:49 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 17:48:09
Posty: 6421
tak czy siak fajna rzecz się wydarzyła :D
wiosna, wiosna ach...

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 12:23:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17992
Szybko coś na chleb:

..pasta jajeczna
-jajka na twardo np.2
-cebulka/szczypiorek
-odrobina majonezu
-sól, pieprz

Jajka ugotowane na twardo zetrzec na tarce (można też posiekac)
Dodac cebulkę lub szczypiorek (posiekane)
Majonezu wg. uznania.
Całośc doprawic solą i pieprzem i wymieszac

..pasta z żółtego sera
-żółty ser
-odrobina majonezu
-czosnek

Ser zetrzec na tarce
Dodac odrobinę majonezu
Dodac roztarty czosnek wg. uznania i wymieszac

..pasta z makreli wedzonej
makrela
cebulk lub szczypiorek
odrobina oleju

Obrac makrelę z ości, posiekac cebulkę, dodac odrobinę oleju..Składniki wymieszc ze sobą i doprawic pieprzem
W wersji pasta z makreli z pomidorami dodac odrobinę koncentratu pomidorowego.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 13:58:40 
Peregrin Took pisze:
Przyznaję, że trochę mi teraz głupio. Dziękuję. Embarassed


Dołączam się. Przyznam, że odkładałam to na bliżej nieokreślone później. Dzięki Miki :oops:


Na górę
 
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 18 marca 2011 20:00:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
WuKa pisze:
To są Twoje autorskie pomysły? ..i nazwy potraw
W części autorskie, ale większość to synteza z różnych przepisów. Wyszukuję 5-6 wersji danej potrawy i robię coś na ich podstawię. Czasem różnią się niuansami, kiedy diametralnie się różnią (jak w przypadku pilawu).
Nazwy zazwyczaj nie moje.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 280 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group