Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest ndz, 25 lutego 2018 11:03:56

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 grudnia 2014 21:25:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 19:39:34
Posty: 2858
Skąd: bydzia
w sensie, że syn Piły?

_________________
you create your hell...


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 grudnia 2014 21:27:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 14:59:39
Posty: 24352
pacz tu - viewtopic.php?p=544513#p544513

_________________
Nie ma przypadków, są tylko procesy stochastyczne.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 grudnia 2014 21:31:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 19:39:34
Posty: 2858
Skąd: bydzia
eeeee. Ja go znam tylko z brodą. Przekonalam sie jak wyglada post Wypiekum, czyli na fotku

_________________
you create your hell...


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 grudnia 2014 22:50:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 16446
poprzednio jako azbest23 pisze:
wuka napisał:
szynkę suszę.
Ale jak? Zupełnie surową czy coś z nią robiłeś? A w całości czy kawałkach?

..szynka, tylko chodzi o to żeby była to najlepiej kulka, chodzi o to żeby nie miała "zakamarków", żeby była cyrkulacja powietrza jak najlepsza.
..i tak..
jeśli posiada jakieś kawałki odstające od całości , trzeba je odkroić i użyć do czegoś tam..nie wyrzucać!
Umyć i natrzeć cukrem..jak kilogramowa to użyć około 10..12..deko , czyli jakieś 3/4 szklanki..obkulać cukrem i wsadzić do lodówki na 24 godziny.
W tym czasie szynka puszcza duże ilości wody , w związku z tym trzeba co parę godzin odlewać tą wodę..
Po 24 godzinach wyciągamy z lodówki, myjemy i nacieramy taką samą ilością soli, najlepiej taką grubą..Trzymamy w lodówce 33 godziny..lub dłużej, jeśli jest np. noc :wink: i nie chce nam się wstawać ,żeby dalej ją przyrządzać..Analogicznie cały czas odlewamy wodę..
Po 33 godzinach płuczemy szynkę..
Rozgniatamy 3 ząbki czosnku dodajemy 1 łyżeczkę słodkiej papryki i wcieramy do szynki. Na koniec posypujemy majerankiem i przyklepujemy majeranek do szynki rączką..
Przygotowujemy teraz gazę..kupioną w aptece..Dobrze powiedzieć aptekarce, że ma być to gaza do celów spożywczych. Szynkę owijamy w gazę, tylko chodzi o to żeby to była jedna warstwa..żeby powietrze dobrze cyrkulowało. Można podobno użyć pończochy, ale ja nie noszę pończoch jak na razie..
Szynkę umieszczamy w przewiewnym miejscu. Ja zrobiłem tak,że położyłem na takiej podstawce , która jest zrobiona z drutu i ma małe nóżki, tak że powietrze śmiga także od dołu. Położyłem ją w kuchni na parapecie, zrobiłem mikro uchył okna i tam lekko powietrze dochodzi. Dziennie przekładam na drugą stronę i niucham czy aby coś się nie psuje.
Te zabiegi z cukrem to po to żeby ją odwodnić, a sól żeby zakonserwować.
W sobotę spróbuję to powiem czy warto.
Jak napisze coś w niedzielę, to znak że się nie strułem :wink:

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 17 grudnia 2014 23:24:57 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 07:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
Dzięki, trzymam kciuki :wink:

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 21 grudnia 2014 11:52:31 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 16446
wuka pisze:
W sobotę spróbuję to powiem czy warto.

Obrazek

...muszę pozbyć się nadmiaru soli z zewnątrz bo "słona jak pies" :)

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: ndz, 21 grudnia 2014 12:00:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 16446
Obrazek


Obrazek

..świnka :wink:

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: sob, 28 lutego 2015 17:39:54 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 11:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
Wuka! Tych fotek nie widziałem! Ale zajebioza!



A u mnie ostatnio takie coś:
Dukkah, czyli kuchnia egipska. Wspaniała przyprawa do pieczywa, ale nie tylko. Bułka maczana w oliwie plus dukkah to jest total.


3 łyżki całych orzechów laskowych
2 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki sezamu

1 łyżka całych ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 łyżka nasion kolendry

1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
2 łyżeczki morskiej soli

Orzechy laskowe i piniowe siekamy nożem na drobne kawałki (można to zrobić w malakserze trzeba tylko uważać, żeby przesadnie nie rozdrobnić orzechów). Razem z sezamem wysypujemy na suchą patelnię i prażymy przez kilka minut, aż się lekko zrumienią i zaczną pachnieć. Przesypujemy do pojemnika, dodajemy sól i paprykę słodką i ostrą. Na tej samej patelni prażymy teraz nasiona kolendry, kminu i pieprzu. Przesypujemy do moździerza i ucieramy na proszek (można to zrobić w młynku do przypraw lub do kawy). Mieszamy ze sobą orzechy i przyprawy.

Przepis zwinięty z tego miejsca: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/20 ... z3T3gJrdPA

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: czw, 23 kwietnia 2015 19:37:46 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 16446
..taka dosyć fajna sałatka..
..zblanszowany brokuł podzielony na "różyczki"
- papryka czerwona w kostkę
- pomidor w małe "ćwiarteczki"
-jajko na twardo w "ćwiarteczki"
Całość pomieszać i zostawić w miseczce
Sos:
Fajny jest jogurt typu greckiego z biedronki ..chyba ma 10 % tłuszczu, jest gęsty, do tego czosnek według uznania, sól do smaku..Sos raczej kładziemy łyżką na warzywa, nie mieszamy.
Całość posypujemy prażonym słonecznikiem, oczywiście łuskanym.
Smacznego :)

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 16 lutego 2016 08:20:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 11:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
Serce wołowe kroimy na paski, wycinamy ewentualne żyły. Smażymy na rozgrzanym oleju - po minutę na jedną stronę, tak, żeby w środku zostało trochę surowego. Czas smażenia zmieni się oczywiście w zależności od grubości pasków. Serwować najlepiej z ziemniaczkami z piekarnika. Posolić i popieprzyć na talerzu. Można też dorzucić odrobinę masła. Idealnym dodatkiem będzie kiszona kapusta albo kiszony ogórek.

To jedno z najprostszych dań świata!

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 16 lutego 2016 08:32:48 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 marca 2007 19:38:56
Posty: 1131
Skąd: Słupsk
A czy jakiś sosik własny tam się wyodrębnia? Coś jak z wątróbek?

_________________
Polski ziemniak jest skarbnicą witaminy C


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pt, 19 lutego 2016 22:25:53 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 20332
pilot kameleon pisze:
Serce wołowe kroimy na paski

to brzmi bardzo bardzo smutno.

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pt, 19 lutego 2016 22:41:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 5777
zwłaszcza jak obejrzało się Apocalypto :|


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 20 lutego 2016 09:56:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 11:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
Etam....

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 21 lutego 2016 11:40:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 16446
..Rączka dziś gotował w browarze w Cieszynie.
Gramotka czyli zupa piwna.
1 litr piwa (tam było Masne)
cebula
masło
parę kromek chleba
żółtka -4
śmietana kremówka
przyprawy-pieprz, cynamon, chili, sól, kminek,gożdziki.
ser twarogowy.
Mniej więcej tak:
Zeszklić cebulę na maśle, dolać piwa, grzać na palniku.
Chleb pokroić i wrzucić do garnka
Żółtka utrzeć , dodać śmietany, przed wlaniem do garnka zahartować łyżką tego co w garnku.
Wlać do ranka , przyprawić, zmiksować
Na talerzu pokruszyć w dosyć sporych kawałkach twaróg.
Wlać do niego gramotki, posypać szczypiorkiem.
Smacznego! :)
Chyba zrobię to w przyszłym tygodniu.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 366 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group