Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest sob, 18 sierpnia 2018 00:52:48

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: śr, 30 marca 2016 09:56:01 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 marca 2007 20:38:56
Posty: 1131
Skąd: Słupsk
Zostały mi ze świat jeszcze 5 jajek ugotowanych na twardo. Co z tym zrobić? Nie mam już siły.. A żurek się skończył.
Ratujcie!!!

_________________
Polski ziemniak jest skarbnicą witaminy C


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 30 marca 2016 09:57:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
Tosisława pisze:
Zostały mi ze świat jeszcze 5 jajek ugotowanych na twardo. Co z tym zrobić? Nie mam już siły.. A żurek się skończył.
Ratujcie!!!


Śledź i majonez. Zdecydowanie!

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 30 marca 2016 09:58:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 marca 2007 20:38:56
Posty: 1131
Skąd: Słupsk
Śledź surowy czy matias?

_________________
Polski ziemniak jest skarbnicą witaminy C


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 30 marca 2016 13:50:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
solony matias



można jeszcze do tego dorzucić łyżkę ziemniaczanej sałatki

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 30 marca 2016 20:52:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 listopada 2007 17:38:41
Posty: 7400
Skąd: Statek Burz
Mi też zostały, ale ja je po prostu zjadam. :) Po prostu z majonezem, pieprzem i solą, przegryzane chebem z masłem. Nawet szczypiorek sobie odpuściłam, chociaż bardzo lubię do jajek, ale boleści potem zbyt mocno dają mi się w kość. :wink:

_________________
Wiatr jest szary
a księżyc zielony


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 31 marca 2016 22:23:29 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 20662
ja bym zrobił najprymitywniejszą w świecie pastę: rozgniótłbym one jajka z majonezem i żżarł z chlebem.

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 26 kwietnia 2016 14:37:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 14 czerwca 2010 00:53:10
Posty: 675
Skąd: be-stok, em-owo
Smardze.. Mam - całkiem dużo.. Chcę zjeść, ale nie wiem jak :? Może ma ktoś przepis na takie owakie grzyby..?

_________________
...sailin`on...


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 26 kwietnia 2016 16:12:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 16738
...ja zdaje się jadłem je w jajecznicy. Tylko trzeba je dobrze wypłukać , bo one zdaje się w piasku rosną.
Dostałem od kolegi marynowane zielieniotki..jakby to powiedzieć..dobre, ale z zbyt dużą ilością piachu :)

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 31 maja 2016 09:23:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 marca 2007 20:38:56
Posty: 1131
Skąd: Słupsk
Drodzy poznaniacy i mieszkańcy Poznania!!! Gdzie kupić zakwasy do chleba??

_________________
Polski ziemniak jest skarbnicą witaminy C


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 31 maja 2016 11:20:38 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 16:53:29
Posty: 13662
Skąd: wieś
Zawsze można zrobić. Poza mąką i wodą potrzeba tylko trochę czasu.

_________________
Youtube


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 31 maja 2016 16:08:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 17:48:09
Posty: 6054
Ja kiedyś dostałem od piekarza w małej piekarni na Wildzie.
Może też znajdziesz piekarza o dobrym sercu? :)
Gdzie kupić nie mam pojęcia.

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 31 maja 2016 18:49:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 marca 2007 20:38:56
Posty: 1131
Skąd: Słupsk
To może jak już będę w Poznaniu na stałe. Popatrzę, może na coś trafię. A jeśli nie... To po prostu kupię drożdże

_________________
Polski ziemniak jest skarbnicą witaminy C


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 05 czerwca 2016 17:16:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 07 listopada 2005 20:24:08
Posty: 3022
Skąd: Zawsze na P
popytaj w piekarniach, np. tu: https://www.facebook.com/zakwaspoznan/

zrobiłem deser, kilka rzeczy do poprawki w przyszłości, ale jestem zadowolny :)

Obrazek

_________________
"Milczy! To wprost zdumiewające... Niechże pan będzie mężczyzną! No niech się pan chociaż uśmiechnie! Fe, co za obrzydliwy filozof."


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 09 czerwca 2016 23:16:48 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 16738
..warzywa sobie ukiście. Podstawa to burak. Zrobiłem ostatnio z marchewką , burakiem i selerem.
4 buraki
4 marchewki
pół selera
3 duże ząbki czosnku
woda i sól
Warzywa obrać , zetrzeć na dużych oczkach, zalać wodą przegotowaną z solą. Do jakiegoś naczynia, poczekać około 5 dni i można spożywać. Ja przekładam do słoików , wstawiam do lodówki i zakanszam se.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 03 czerwca 2017 21:12:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 17:48:09
Posty: 6054
mój pierwszy i zapewne ostatni przepis w tym szacownym miejscu

Redyski, masełko i sól /fajny tytuł, znaczy nazwa c`nie Joon?/

Obrazek
składniki: jak w tytule

Obrazek
chwytamy pewnym ruchem redyskę za ogonek

Obrazek
nożem, scyzorykiem czy co tam mamy ostrego wycinamy miejsce pod masełko
uzyskujemy w ten sposób pewność stabilnego osadzenia

Obrazek
tymże narzędziem /oszczędność zmywania!/ nakładamy w uczynione miejsce dobrej jakości masło

Obrazek
tak gotową potrawę przenosimy do talerzyka z solą najlepiej kamienną /bez zbrylaczy i innych cudów/
dociskamy w zależności od preferencji

Obrazek
odgryzamy pewnym ruchem szczęk i delektujemy się niebem w gębie

najlepiej smakuje podana z dobrą książką


Maślany miękki smak dobrze konweniuje z chrupkością i ostrością redysek, a sól podkreśla i fajnie zgrzyta między zębami.

Jadał tak mój ojciec, jadam i ja. :D

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 367 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group