Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest sob, 27 kwietnia 2024 12:17:03

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 14:11:38 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17992
poprzednio jako azbest23 pisze:
Dorzucamy łyżeczkę kminu rzymskiego (to NIE JEST to samo co kminek!),

..to jeszcze się chciałem zapytac.Gdzie kupujesz przyprawy?

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 19:59:05 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
Takie ciekawsze (bo zakładam, że o nie ci chodzi) w hipermarketach.
Kilka uwag praktycznych:
- niektóre mogą nie leżeć z innymi przyprawami, ale przy ciastach w proszku np. kurkuma, goździki czy cynamon.
- warto zajrzeć na dział z egzotycznym żarciem oprócz różności w słoikach czy flaszeczkach można też nieraz znaleźć tam przyprawy (np tak znalazłem kardamon)
- kiedy widzisz jakąś rzadkość (np. kardamon) to kup nawet jeśli jeszcze masz. jak się skończy to może nie być dostępny
I ostatnia: lepiej unikać gotowych mieszanek. Po pierwsze potrafią tam być dodatki typu glutoesan czy polichlorek winylu. A sól to już obowiązkowo (a tej lepiej nie za dużo). Po drugie: jakaż to frajda gapić się na półeczkę i układać własną recepturę. A jeśli pomysłu akurat brak to w sieci można znaleźć przepisy.

W szufladzie teraz posiadam:
bazylia
chilli
curry
cynamon
cząber
czosnek granulowany (rozczarowanie)
estragon
jałowiec
gałka muszkatałowa
goździki
jałowiec
kardamon
kmin rzymski (kumin)
kminek
kolendra
kurkuma
liść laurowy
lubczyk
oregano
papryka jalapeno
papryka ostra
papryka słodka
pieprz biały
pieprz cayenne
pieprz czarny
rozmaryn
sól
sól morska
tymianek
ziele angielskie
zioła prowansalskie.
Niezły zbiór, ale jeszcze to i owo można by dorzucić :wink:

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 20:58:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
czw, 03 lutego 2005 21:54:20
Posty: 6846
:D
Zainspirowałeś mnie, azbeście, do dokonania podobnej inwentaryzacji zbiorów, zwłaszcza, że taki przegląd poprawia nieco humor, a to raczej słaby dzień był.

bazylia
cukier z prawdziwą wanilią :)
curry
cynamon cały
cynamon mielony
czosnek granulowany
gałka muszkatołowa
garam masala
goździki
imbir
kardamon
liść laurowy
majeranek
oregano
papryka czerwona płatki
papryka słodka
pieprz biały
pieprz cayenne
pieprz czarny
pietruszka suszona
przyprawa do kawy i deserów
przyprawa do mięsa duszonego
przyprawa do ryb
przyprawa do szarlotki
rozmaryn
sól czosnkowa
sól morska
sól morska ziołowa
sól, po prostu sól
szczypiorek suszony
tymianek
ziele angielskie
zioła prowansalskie

_________________
Kto powołał na dyrektora Trójki człowieka, który nie rozumie pytania 'kto'?


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 21:01:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 26 stycznia 2009 21:04:57
Posty: 14022
Skąd: ze wsi
Jako były już, niestety, smakosz, polecam także miętę oraz szałwię, tę ostatnią kupuję z herbapolu w saszetkach do robienia naparów, rozrywam ją i dodaję np. do spaghetti. Szałwia w potrawach nie sprzyja cukrzykom. Ale ogólnie jest super.

Azbest, nie widzę u tiebja rozmarynu! Sam ma zapach mydła, ale w połączeniu z czosnkiem i/lub grzybami jest piękny jak dwa kilo!

P.S.
poprzednio jako azbest23 pisze:
rozmaryn

ok, nie zauważyłem :D

_________________
un tralala loco


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 21:28:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 10:03:24
Posty: 17992
Pietruszka pisze:
Azbest, nie widzę u tiebja rozmarynu!



O mój rozmarynie, rozwijaj się
O mój rozmarynie rozwijaj się
Pójdę do dziewczyny, pójdę do jedynej
Zapytam się.

A jak mi odpowie: nie kocham cię,
A jak mi odpowie nie kocham cię,
Ułani werbują, strzelcy maszerują
Zaciągnę się.


:palacz:


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 22:07:37 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 06 maja 2007 12:40:25
Posty: 13524
Skąd: Krk
poprzednio jako azbest23 pisze:
- kiedy widzisz jakąś rzadkość (np. kardamon) to kup nawet jeśli jeszcze masz. jak się skończy to może nie być dostępny

W workach w kuchni to trzymasz? :D

_________________
http://67mil.blogspot.com/


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: wt, 22 marca 2011 22:09:57 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
Wystarczy szuflada, ale porządna.

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 09:23:07 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 28 stycznia 2005 15:46:47
Posty: 21407
Skąd: Autonomiczne Księstwo Służew Nad Dolinką
Wędzona papryka w proszku! Wędzona papryka w proszku! Oto coś co jest Wam potrzebne. Niełatwo znaleźć (czasem pojawia się na allegro, czasem w jakiejś Almie, czy innym Kerfurze), ale jak już znajdziecie to kupujcie wszystko co stoi na półce! Pieczone ziemniaczki, czy sałatka z kapusty pekińskiej z taką papryką to inny wymiar kosmosu.

Sześć gwiazdek i tytuł przyprawy dekady ma u mnie murowany.

Zdrówka życzę

_________________
Sometimes good guys don't wear white


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 09:49:37 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 15:34:22
Posty: 17263
Skąd: Poznań
Chyba też zrobię dziś inwentaryzację :)

A z przypraw ostatnio króluje u mnie lubczyk. Hit marca!

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 09:51:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 28 stycznia 2005 15:46:47
Posty: 21407
Skąd: Autonomiczne Księstwo Służew Nad Dolinką
BTW. Chwaliłem się, że mam kilogramowy worek ziół prowansalskich? :rabbit:


Zdrówka życzę

_________________
Sometimes good guys don't wear white


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 11:33:49 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 00:39:35
Posty: 12221
Skąd: Nieznajowa/WarsawLove
zioła prowansalskie, rozmaryn, szałwia, mięta - najczęściej używam. ale wszystko to, co wymieniliście jest u mnie rózniez. oprócz lubczyka i wędzonej papryki.
polecam pieprz cytrynowy!!!! idealny do ryb!

_________________
ja herez ja herez
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 14:05:16 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 10 stycznia 2005 12:49:49
Posty: 24322
Skąd: Kamienna Góra/Poznań
Ostrzegam, że jak za bardzo pociągniecie temat, to wylądujecie w wątku o przyprawach. :twisted:

_________________
In an interstellar burst
I am back to save the Universe.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 14:55:33 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 28 stycznia 2005 15:46:47
Posty: 21407
Skąd: Autonomiczne Księstwo Służew Nad Dolinką
Nie pieprz.

Zdrówka życzę

_________________
Sometimes good guys don't wear white


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: śr, 23 marca 2011 19:30:53 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 29 maja 2006 08:57:07
Posty: 10786
Skąd: Gdynia
Pet pisze:
Wędzona papryka w proszku
Może być świetne, a wcześniej o tym nie słyszałem. A temat o przyprawach łatwo przeoczyć - nazwa nie bardzo...

_________________
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł:
PostWysłany: pt, 25 marca 2011 17:19:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 26 stycznia 2009 21:04:57
Posty: 14022
Skąd: ze wsi
Właśnie odkrywam inny świat. Jest taki świat gdzie nie ma przypraw. Taki świat w którym nie potrzebny jest pieprz. Świat bez chilli, bez kawy, wódyyyy :cry: piwskaaaa :cry: , bez soli nawet. Świat bez bez. Bez babeczek, kremów i budyniów.


Czuję się jakbym wprowadził się do grządki, w ziemię. Smak bulwy i ziemi. Mięso saute? To zbytek.Para. Wszędzie para.

Wszystko może parować. :shock:


Filet z ryby po paraczuańsku:
weź filet z ryb, na durszlak i nad parę. Ok 30 minut. Weź warzywa, na durszlak i nad parę, około 20 minut.
Smacznego.

:|

_________________
un tralala loco


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 376 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 26  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 240 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group