Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pn, 09 września 2024 19:38:52

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611 ... 760  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 07 marca 2016 16:44:42 
Awatar użytkownika

A co tam w końcu wziąłeś?

PostWysłany: pn, 07 marca 2016 18:19:37 
Awatar użytkownika

Tę za 30 zł. Trochę się nie przyjrzałem zdjęciom i żółty okazał się ciut za bardzo zielony, ale idzie się przyzwyczaić. Samo układanie dużo przyjemniejsze niż na tych moich zabawkach.

PostWysłany: pn, 07 marca 2016 18:56:13 
Awatar użytkownika

A Thunderclap - super kostka. Moja główna kość. Jeśli chodzi o odcienie, to to jest powiedzmy taki standard. Większość cuberów wymienia nalepki na takie, które im bardziej odpowiadają. Ja preferuję tzw. full bright, gdzie kolory są jaskrawe i w sztucznym oświetleniu przyjemnie kontrastują. Ale to indywidualna sprawa.

To, co - lepszą metodę może, tak żeby na luzie robić czasy ok. 1 minutowe na początek? Albo niżej? Chociaż na LBLu wczoraj Chris Olson wrzucił film, gdzie kręci ok. 15 sekund. Ale on jest diabelnie szybki.... :rubik

PostWysłany: pn, 07 marca 2016 19:37:18 
Awatar użytkownika

gravi pisze:
Ale on jest diabelnie szybki....

Fakt, jak oglądam te filmiki to szczena opada. Nie wiedziałem, że można tak szybko ruszać palcami. Co do innej metody - to nie wykluczam, jestem teraz w okresie, że tak powiem międzypracowym, mam trochę czasu, może się pobawię :D

PostWysłany: pn, 07 marca 2016 19:52:38 
Awatar użytkownika

Ba! Powiem ci, że można jeszcze szybciej. Obczaj np. Feliksa Zemdegsa jak kręci wolno i robi średnią coś poniżej 10 sekund. To jest czad! A zresztą: https://www.youtube.com/watch?v=NZFp19FcdtQ

No więc można kręcić szybko, ale cały sekret tkwi w wolnym i płynnym (bez przerw) układaniu. To z tego robi się prędkość - reszta, czyli tona algorytmów ma w tym tylko pomóc.

PostWysłany: czw, 17 marca 2016 00:37:48 
Awatar użytkownika

skończyłem "opętanych" gombrowicza. wraz z posłowiem. a tam trop, że w tomie "gorączka romantyczna" marii janion jest tekst "gotycka forma gombrowicza" - mówiąca zarówno o tej powieści, jak i o wielu ciekawych zagadnieniach związanych z twórczością wg. a że akurat mam ten tom, to zerknąłem. i tak czytam powoli, powoli. i trochę mi cierpliwości brak na te mądrości. chyba w pewien sposób przestałem "rozumieć" teksty krytyczno-naukowe. odwykłem, wyłączam się podczas lektury.

chyba wolę swoje sądy, może bardziej ubogie, ale jednak własne, niż cudze, jakby nie było jednak bardzo wartościowe mądrości. niemniej jednak wiąże się to z odwiecznym dylematem - ale jak chcesz wiedzieć więcej, skoro sam dla siebie jesteś ostateczną instancją? tak się nie da. no więc zmuszę się i dojadę do końca chyba.

taka impresja na sen.

PostWysłany: czw, 17 marca 2016 16:41:41 
Awatar użytkownika

Popieram Cię w walce!

PostWysłany: czw, 17 marca 2016 22:32:36 
Awatar użytkownika

pilot kameleon pisze:
skończyłem "opętanych" gombrowicza

z tą książka wiąże się historia, którą czasem - pół żartem, pół serio, ale bardziej serio - przypominam sobie i nie tylko jako dowód na istnienie Opatrzności Bożej

Gombrowicz moim ulubionym pisarzem w liceum był. Naturalnie zatem sięgnąłem szybko po "Opętanych" jak tylko ukazali się po raz pierwszy w formie książki. Pech chciał, a raczej odwrotnie, że książka ta wyszła tuż przed moim egzaminem wstępnym na anglistykę, czyli jakoś w czerwcu 1995. Do tego jeszcze kolega z zespołu z którym śpiewałem na mszach w Farze zostawił mi w domu na przechowanie marny syntezator.

No i ja - zmęczony napięciami maturalnymi i walką z przyjacielem o dziewczynę :oops: - zamiast uczyć się do egzaminu czytałem "Opętanych" i uczyłem się układać akordy na klawiaturze, obydwie te rzeczy szły mi bardzo gladko.

Przyszedł dzień egzaminu ustnego, lipcowa sobota bez miejsca na głębszy oddech, no i oczywiście nie poszło mi pytanie ani o Stany podpisujące Deklarację Niepodległości, ani następne i egzaminujący mnie groźny pan z brodą rzucił mi ostatnie koła ratunkowe: "what book by an English author have you read?" oraz - raczej poza protokołem: "What have you been reading for pleasure, recently?"

Na pierwsze pytanie miałem odpowiedź "Paragraf 22", była to jedyna w tamtym czasie książka by an English author, która mnie jakoś tam porwała (otoKarbalcy był zwolennikiem i mnie nią zaraził), a na drugie pytanie odpowiedziałem od niechcenia, że "well, I've just read this new book by Gombrowicz..." (nie umiałem wtedy przetumaczyć tytuu) Tutaj wyraźnie podniosła się brew groźnego eggzaminatora i niemal przyjaźnie mnie dopytał o tę książkę, coś tam rzuciłem o elementach gotyckich (bo było o tym we wstępie)

Z egzaminu dostałem marną tróję, która jednak w połączeniu z piątką z polskiego (też cudem osiągniętą) dała mi przeczołganie się na listę przyjętych. Po latach dowiedziałem się, że to był dr Wilczyński, specjalista od literatury amerykańskiej, który uważał "Paragraf 22" za jedną z lepszych książek owej i który hobbistycznie zajmował się literaturą gotycką. Jestem pewien, że "Opętani" zaważyli na tym, że jednak dał ten dostateczny, bo na pewno było na krawędzi :)

Morał: nie warto się niczym martwić tylko iść za głosem pasji, a reszta sama się porobi :trumpet

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 09:30:26 
Awatar użytkownika

ale opowieść :D
i morał :brawa:

poranna kawa lepiej zasmakowała

w temacie EDK startuje dziś
iść czy spać :?:

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 09:39:10 
Awatar użytkownika

Gero, ale historia! :)

A jeszcze pewnie te akordy też Ci zostały w umiejętnościach!

kogoś kopnąć - ale po co

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 09:50:10 
(-)

Ostatnio zmieniony pt, 22 lipca 2016 12:53:27 przez chewbacca, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 10:23:43 
Awatar użytkownika

Tak, Karolina, też pamiętam ten egzamin, to była miła rozmowa. Nawet nie zwróciłem uwagi na to, że pomyliłaś imiona. :wink:

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 10:31:16 
(-)

Ostatnio zmieniony pt, 22 lipca 2016 12:53:21 przez chewbacca, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 10:56:06 
Awatar użytkownika

:) No tak.

PostWysłany: pt, 18 marca 2016 13:51:35 
Awatar użytkownika

Jarmark wielkanocny. Pięknie! Zostałam rozpoznana po jarmarku bożnoanrodzeniowym, kiedy to kupowałam i kupowałam, i wracałam... :oops: Wspaniałe rzeczy wykonane przez niepełnosprawnych artystów na Warsztatach Terapii Zajęciowej. Uwielbiam!

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11386 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 605, 606, 607, 608, 609, 610, 611 ... 760  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]