Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pt, 20 września 2019 23:30:40

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Nowe smaki
PostWysłany: czw, 05 września 2019 21:57:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 21841
Mógłbym to napisać w pomidorowej... ale czy pomidorowa to nowy smak?!
Mógłbym też np. w "to dziś widziałem"... ale czy je się oczami?

A w sumie nowy temat czasem nie jest zły!

Proponuję, żeby był on poświęcony podzieleniem się nowymi doświadczeniami kulinarnymi, gdy trafi się, że spróbujecie czegoś, co naprawdę było Wam dotąd nie znane. Może też wyjdą fajne wspomnienia momentów, gdy zdarzyło się to dawniej. Jeżeli do dziś pamiętacie, to pewnie były mocne!

Ja np. nie zapomnę chwili, w której - zresztą nieco przypadkowo, nie bardzo wiedząc, co jem - po raz pierwszy spróbowałem baklawę. Osiągnąłem stan euforii kulinarnej, wręcz niezdrowej! Pamiętam, że miałem takie uczucie, że NIGDY DOTĄD nie jadłem czegoś tak nieprzyzwoicie dobrego. W sumie do dziś nie wiem, czy tak właśnie nie jest. Ale też mam jakąś obawę, jak przed czymś niezdrowym, czy wręcz perwersyjnym, i w sumie baklawę spożywam bardzo rzadko i w malutkich ilościach.

Ale, ale, miałem o dzisiejszym. Otóż jadąc rowerem, zrobiłem sobie stopa w lodziarni Limoni, gdzie już nie raz zażyli mnie nowym smakiem (jeszcze do tego wrócę). Dziś spróbowałem lody "krem z palonego masła". Brzmi trochę odpałowo i było bardzo dobre, choć bez szału. Jakby określić ten smak... z tym palonym masłem to mi się skojarzyło, jakbym coś odsmażał na maśle (nie wiem, kopytka) i delikatnie by się przypaliło, i gdzieś jakby nuta tego smaku... albo może po prostu jak bułka tarta taka podsmażana jak do leniwych czy do kalafiora niektórzy używają.

Bardzo ciekawe, choć to nie ten kaliber, co lody o smaku kopru 8-)

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 11:25:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 28 stycznia 2005 14:46:47
Posty: 19378
Skąd: Autonomiczne Księstwo Służew Nad Dolinką
Crazy pisze:
jakbym coś odsmażał na maśle


O! To mi przypomniało coś, co pasuje do tego wątku. Parę tygodni temu namierzyłem w Biedrze czerwone banany. Skoro już namierzyłem, to i kupiłem. Przyniosłem do domu, a ponieważ nie wiedziałem co się z nimi powinno robić (trochę czułem się jak oficer armii czerwonej, który robił pamiętne zapiski), to zajrzałem do internetów, a tam napisali, że takie bany średnio się nadają do jedzenia na surowo (co jak się później okazało jest bzdurą - można jeść i na surowo), za to można je usmażyć na maśle. No to wziąłem i je usmażyłem. Pycha!


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 17:19:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 30 sierpnia 2010 20:33:11
Posty: 1393
Skąd: Sulejówek
Pet pisze:
można jeść i na surowo
Banany na surowo jak jakieś małpy? ;)


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 19:42:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 13 stycznia 2012 16:29:27
Posty: 4534
Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Emilian pisze:
Banany na surowo jak jakieś małpy?


Haha :D

Czaem można u nas kupić plantainy - te są super usmażone, pocięte w średnio grube plasterki.

_________________
Ceterum censeo Platformem delendam esse

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 20:38:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 04 lutego 2008 23:32:44
Posty: 3381
Crazy pisze:
Pamiętam, że miałem takie uczucie, że NIGDY DOTĄD nie jadłem czegoś tak nieprzyzwoicie dobrego. W sumie do dziś nie wiem, czy tak właśnie nie jest. Ale też mam jakąś obawę, jak przed czymś niezdrowym, czy wręcz perwersyjnym, i w sumie baklawę spożywam bardzo rzadko i w malutkich ilościach.

o kurczę, fascynujące! jeszcze nie miałam okazji próbować choć czasem sobie o niej przypominam i chcę spróbować.

Za to niedawno miałam te czerwone banany, ale chyba coś było z nimi nie tak, bo NIE DAŁO SIĘ ich zjeść na surowo. Jak powinny smakować? Te moje były cierpkie jak tarnina i twarde, chyba niedojrzałe. Ale czekanie aż dojrzeją nic nie dało bo uschły. Smażenie nie przyszło mi do głowy.

_________________
Śpiewające koty


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 20:43:04 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 30 sierpnia 2010 20:33:11
Posty: 1393
Skąd: Sulejówek
Chyba jadłem kiedyś lody o smaku palonego masła, bodajże przy Okrąglaku w Poznaniu. Smakowały jak te cukierki:
Obrazek


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 21:31:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 21841
Niby trochę tak. Ale średnio lubię Wertersy, a te lody bardzo mi smakowały. Może to być kwestia konsystencji.

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 21:37:16 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 30 sierpnia 2005 15:42:53
Posty: 745
Skąd: z pomieszania win ...
Jesli masz na cos mega ochote, to nawet domowe frytki smakuja jak kawior ;).
Ale generalnie uwielbiam polaczenie szpinaku, cebuli i czosnku - nalesniki, sniadania, pierogi, w sosach, z ryba itd.
Uwielbiam ziemniaki w kazdej postaci.
Babcine placki.
Lobster Roll i wszystkie owoce morza poza osmiornica.
Ananas (swiezy, zjadlam pierwszy raz majac 24 lata)
Sushi - najlepsze jadlam w Meksyku - wykonanie oraz nieoklepane polaczenia.
Kuchnia tajska, wietnamska - glownie chodzi o aromat i wietnamskie zupy - szczegolnie zolte curry z kurczakiem, makaronem, pieczonym ziemniakiem i natka selera. W deszczowy, zimny dzien smakuje jak najlepsze danie swiata.
Bardzo lubie chrupiace rzeczy - warzywa w pol miekkie, spring rolls, wspomniane placki, rzeczy z grilla.
I mam slabosc do czipsow cebulowych* oraz lodow wszelkiego rodzaju. Szczegolnie jesli chodzi o smaki lodow na galki w Polsce. Jogurtowe, pistacja, orzech laskowy, owoce lesne. No i Grand firmy koral byl jedzony bezkarnie teraz jak bylam w Polsce niemal codziennie :mrgreen: .
*Wiekszosc czipsow cebulowych w Stanach to cebula & sour cream, nic nie smakuje jak cebulowe Lays w Polsce.

_________________

Kiedy tylko w moich snach
Ktoś podnosi na mnie głos
Jak wytresowany pies
Kuląc się czekam na cios


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 21:44:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 21841
Bardzo ciekawe, ale może bliżej tu opiszesz:
Serdelek pisze:
Ananas (swiezy, zjadlam pierwszy raz majac 24 lata)


bo

Crazy pisze:
Proponuję, żeby był on poświęcony podzieleniem się nowymi doświadczeniami kulinarnymi

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 21:54:12 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 30 sierpnia 2005 15:42:53
Posty: 745
Skąd: z pomieszania win ...
Ostatnio jadlam po raz pierwszy kiszonego kalafiora. Bardzo dobry. Szczegolnie polaczenia kwaskowosci, z czyms czego struktura jest duzo twardsza niz standardowe ogorki.
Jadlam tez lody Kaktus w nowej wersji smakowej - owoce lesne i sie chowa przy klasycznym Kaktusie.
Hamburger z pieczona gruszka tez mi bardzo smakowal.

_________________

Kiedy tylko w moich snach
Ktoś podnosi na mnie głos
Jak wytresowany pies
Kuląc się czekam na cios


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 22:14:40 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 21841
Serdelek pisze:
kiszonego kalafiora(...)
Hamburger z pieczona gruszka tez mi bardzo smakowal.


Nawet o takich rzeczach nie słyszałem! :shock:

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: pt, 06 września 2019 22:32:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 30 sierpnia 2005 15:42:53
Posty: 745
Skąd: z pomieszania win ...
Maz kolezanki robi domowe piwa, nalewki, miody pitne. I kisi nawet szpinak. Nie byl wystarczajaco “kiszony”, gdy bylam, wiec nie bylo mi dane sprobowac.

_________________

Kiedy tylko w moich snach
Ktoś podnosi na mnie głos
Jak wytresowany pies
Kuląc się czekam na cios


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: sob, 07 września 2019 18:46:49 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 04 lutego 2008 23:32:44
Posty: 3381
a ja dzisiaj jadłam lody o nowym smaku - solony karmel (zazwyczaj biorę waniliowe i truskawkowe:)). I właśnie smakowały jak te cukierki powyżej!

_________________
Śpiewające koty


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: ndz, 08 września 2019 20:28:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 14:59:39
Posty: 25748
No i cóż, usmażyłem dziś banana na maśle, uprzednio jednak przyoblekłszy plasterki w miód wymieszany z sokiem z cytryny. Wporzo :) .

_________________
Kszyczały na gałęźah żułte ptaki timur.
Kołysały głowami i muwiły tata.
Pszez zapah ćał kobiecyh ostszejszy od dymu
stuk rytmiczny tasaka jęczał i dolatał.


Na górę
 Wyświetl profil
 Tytuł: Re: Nowe smaki
PostWysłany: wt, 10 września 2019 09:43:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 28 stycznia 2005 14:46:47
Posty: 19378
Skąd: Autonomiczne Księstwo Służew Nad Dolinką
Emilian pisze:
Banany na surowo jak jakieś małpy?


Ja tam nie wiem. Nie widziałem nigdy małpy spożywającej na surowo czerwonego banana. Może one też smażą? :taaaaa:


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group