Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest czw, 28 marca 2024 13:09:48

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492 ... 511  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: czw, 27 grudnia 2018 14:01:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17234
Skąd: Poznań
Ja najpierw obsmażam na silnym ogniu na patelni, tak żeby skórka się schrupła. A potem do piekarnika i piekę.
Wyszły bardzo dobre w tym roku.
Ale jeszcze lepiej wyszła mi rybna - najsmaczniejsza od lat!

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 27 grudnia 2018 20:02:57 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 16:48:09
Posty: 6421
tak samo jak arasek

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 27 grudnia 2018 21:57:57 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
..a rybna z ryby czy z głów?

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 29 grudnia 2018 19:43:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 6963
wuka pisze:
..a rybna z ryby czy z głów?
rybna wyłącznie z ryby!
Pietruszka pisze:
smażycie czy pieczczeccie? :)

smażycie!

co robię dziś :
124 pierogi ruskie, voila :D


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 29 grudnia 2018 19:50:30 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17234
Skąd: Poznań
Rybna wyłącznie z głów! W tym roku zużyłem na nią dwa łby (po uprzednim usunięciu skrzeli i gałek ocznych).

anastazja pisze:
124 pierogi ruskie


:shock:

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 29 grudnia 2018 20:15:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 6963
Po co usuwać skrzela i gałki oczne? Dodajmy jeszcze łuski, ogony i ości :D
To jest zresztą pytanie wagi ciężkiej, podobnie jak to:
co dodajemy do sałatki jarzynowej, a czego nie. Z rozmów przy stole dowiedziałam się że :
- do s.j. w żadnym wypadku nie dodajemy cebuli :x
- ani przede wszystkim jabłka
- zarysowują się wyraźne stronnictwa w zakresie ogórka kiszonego /konserwowego
- wybór majonezu to sprawa o randze wręcz politycznej!
Po czym na stół wjeżdża sałatka jarzynowa, a w niej, niestety, papryka oraz por... A nawet, za przeproszeniem, śledzie. Kurtyna opada w pełnym zgrozy milczeniu :? (teatrzyk zielona gęś miał zaszczyt)
ależ wodzu, co wódz?
to ja przepraszam...


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 30 grudnia 2018 11:10:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
anastazja pisze:
wuka pisze:
..a rybna z ryby czy z głów?
rybna wyłącznie z ryby!
arasek pisze:
Rybna wyłącznie z głów!
:)
anastazja pisze:
Po co usuwać skrzela i gałki oczne?

..skrzela trzeba usunąć ponieważ dały by smak goryczy.
anastazja pisze:
Po czym na stół wjeżdża sałatka jarzynowa, a w niej, niestety, papryka oraz por..

..w klasycznym szałocie dochodzi do pewnych wariacji. Papryka wg mnie nie jest wskazana ponieważ zdominuje smak, a surowa jest zbyt twarda..A wiadomo że szałotu prawie się nie gryzie.
Jeśli chodzi o śledzie w sałatce, kiedyś popularny na śląsku był kartofelzalad, ale to zupełnie inny smak.
Składniki :śledż solony, ogórek kiszony , kiełbasa, szpyrka, kartofle, jajko na twardo, cebulka, przyprawy.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 30 grudnia 2018 11:51:39 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 13 stycznia 2012 16:29:27
Posty: 7663
Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Rybna - z ryby i głów na raz (oczywiście łby całe, z pełnym oprzyrządowaniem, pomijając ew. skrzela - chyba, że mocno wypłukane!).

Karp pieczony vs. smażony - niestety niezbyt lubię karpia (jedyna chyba ryba, której mógłbym nie jeść), ale w okolicznościach wigilijnych jadam podsmażonego, a następnie upieczonego. W tym roku zrezygnowaliśmy z karpia w ogóle, bo udało mi się zdobyć przepiękne sandacze.

anastazja pisze:
co dodajemy do sałatki jarzynowej


U mnie najczęściej idą tam warzywa z rosołu: marchewka, pietruszka, seler, ew. troszkę pora, a także jabłko. Niekiedy dochodzi kukurydza. Majonez zawsze. Papryka nigdy, ogórek praktycznie nigdy, cebula chyba też nigdy). W wersjach świątecznych/babcinych absolutnie niezbędnym akcentem był wieńczący miskę marynowany grzybek - najczęściej mały i okrągły prawdziwek.

wuka pisze:
Jeśli chodzi o śledzie w sałatce, kiedyś popularny na śląsku był kartofelzalad, ale to zupełnie inny smak.


Hmmm - u mnie (włączając śląskie skrzydło rodziny) kartofelzalad nie zawierał śledzia, natomiast istniała też sałatka śledziowa z kartoflami (ale nie nazywała się kartofelzaladem ;) ).

_________________
Ceterum censeo Platformem delendam esse

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.


My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 30 grudnia 2018 11:59:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 26 marca 2006 08:01:48
Posty: 19429
Skąd: z prowincji
Tyler Durden pisze:
Karp pieczony vs. smażony
w galarecie

_________________
Obrazek
"Niewole robią z nas ponurych i złych"
"Nie ma przypadków, są tylko znaki"


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 30 grudnia 2018 13:52:12 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 13 stycznia 2012 16:29:27
Posty: 7663
Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
pablak pisze:
w galarecie


...a, to swoją drogą. Ryba w galarecie rządzi (i niekoniecznie ma to być karp!)

_________________
Ceterum censeo Platformem delendam esse

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.


My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 30 grudnia 2018 20:57:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 listopada 2007 16:38:41
Posty: 9939
Zupie rybnej w jakiejkolwiek postaci mówię zdecydowane nie.

Karpia lubię, byle nie w galarecie. A czy pieczony, czy smażony... nie wiem. U mnie w domu nigdy się karpia nie robiło. Robiła za to babcia, ciocia, a w tym roku po raz pierwszy bratowa i to był najlepszy karp, jaki kiedykolwiek jadłam. Bratowa świetnie gotuje, ale nie wiem, czy tym razem to zasługa jej kuchni, czy samej ryby - chyba jednego i drugiego. Ale czy on smażony, czy pieczony, czy jedno i drugie był, tego też nie wiem. Fajnie przyprawiony był, to na pewno!


Do sałatki jarzynowej - cebula niekoniecznie, ale ujdzie. Jabłka obowiązkowo tak. Ogórek wskazany. Majonez - wszystko jedno jaki, byleby był. Por ok. Papryka? Hmm... chyba uszłaby. Śledź czy inna ryba - nigdy w życiu! Zresztą, czy my mówimy o klasycznej sałatce jarzynowej? Ryba to nie jarzyna, co by nie mówić! Sałatka z rybą to sałatka z rybą, nie jarzynowa, ot co!
Zresztą, jak zwał, tak zwał, sałatkom z rybą też mówię nie!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2018 08:58:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 21:37:55
Posty: 25363
Ej, ale mówicie, jakby "sałatka jarzynowa" to było coś ściśle określonego, jak np. "rosół". Dobra, rosół też można zrobić nieco inaczej, ale generalnie jaki rosół jest, każdy widzi. Natomiast "sałatka jarzynowa" to bardziej coś jak "zupa jarzynowa", w sensie, że ja osobiście mogę zrobić dziesięć różnych odmian zupy jarzynowej i mają one oczywiście coś tam ze sobą wspólnego, i odróżniają się wyraźnie od rosołu i pomidorowej, ale jednak są to różne rzeczy. I tak samo z sałatką. Rozumiem, że ktoś może mieć jakąś tam określoną sałatkę jarzynową, którą w jego domu tradycyjnie robi się na Święta - u nas też jest taka, a u moich rodziców całkiem inna*. Ale też nigdy bym nie powiedział, że któraś z nich to jest ultimate sałatka jarzynowa, tylko jedna to jest "nasza świąteczna sałatka jarzynowa", a druga "moich rodziców etc."


* nasza koniecznie ma cebulę i koniecznie nie ma jabłka, i jest definitywnie najlepsza na świecie :-)
rodziców nie ma cebuli i ma jabłko (a nawet groszek) i jest całkiem dobra, ale ma się jak Ultima thule do Legendy ;-)

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2018 15:13:07 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 04 lutego 2008 23:32:44
Posty: 3641
NAWET groszek?! przecież to główny składnik tej sałatki. W odróżnieniu od jabłka - to opcja. Papryka to już interesująca egzotyka w tej potrawie.

Chyba faktycznie każdy ma swoją sałatkę jarzynową.

U mnie w tym roku najlepszy był barszcz wigilijny. Prawie zawsze taki jest zresztą, ale w tym roku wyjątkowo chyba.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2018 15:54:59 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 13 stycznia 2012 16:29:27
Posty: 7663
Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Joon pisze:
NAWET groszek?! przecież to główny składnik tej sałatki.


Tak, głównie służy do tego, żeby go z niej wyłuskać i odłożyć na bok ;)

_________________
Ceterum censeo Platformem delendam esse

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.


My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 31 grudnia 2018 16:22:09 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17986
Tyler Durden pisze:
Joon pisze:
NAWET groszek?! przecież to główny składnik tej sałatki.


Tak, głównie służy do tego, żeby go z niej wyłuskać i odłożyć na bok ;)

..oooo nie! :x Przeca groszek to podstawa tej sałatki!

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7655 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 486, 487, 488, 489, 490, 491, 492 ... 511  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 50 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group