Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest wt, 19 marca 2024 06:40:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7653 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486 ... 511  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 12 lutego 2018 20:04:07 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 listopada 2007 16:38:41
Posty: 9931
Zrobiłam wczoraj faworki i wygląda na to, że mi się w końcu udały, skubane! :)
A już myślałam, ze się z nimi nigdy nie nauczę dogadywać.
W dodatku chyba były szczęśliwe, że je robię, bo mi ćwierkały na patelni. Nie skwierczały, tylko ćwierkały, niczym ptaszki w lesie wiosną!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 12 lutego 2018 22:15:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 6961
Wiosna idzie! :-)


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 12 lutego 2018 22:43:45 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 listopada 2007 16:38:41
Posty: 9931
:D

Ze względu na późną porę ich robienia, myślałam o Twoich nocnych wyczynach kuchennych. :)


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 12 lutego 2018 23:02:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 6961
O, to stare dzieje!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 08 marca 2018 18:24:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17214
Skąd: Poznań
Gulasz zrobiłem wczoraj, dziś jeszcze tylko dodatkowe dodduszanie. Dużo sosu i do tego kiszony ogór. Wyszło świetnie!

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: sob, 17 marca 2018 09:51:04 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17983
..wczoraj w zasadzie nawet niezbyt byłem głodny ale wstąpiłem do Baru nad Rawą, a tam w daniach barowych na pozycji number one płuca na kwaśno! Z bułką 6 złotych! Gęste i dobre! Polecam o miejsce nieopodal dworca w Chorzowie Batorym. Dla konsumentów nietolerujących podrobów jest szeroka gama innych niedrogich potraw.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 18 marca 2018 13:57:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17983
..jadłem takie jakby rafaello :wink: z kaszy jaglanej i miodu , w środku migdał. Bardzo dobre!

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 02 kwietnia 2018 17:25:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17983
..konsumpcja deja vu :wink:
śniadanie wczoraj dziś+kolacja
polędwica, szynka , baleron, jajka w kminku, roladki z kukurydzą, pasztet, sos tatarski
obiad wczoraj
kaczka, kluski śląskie, kapusta kiszona z grzybami, modro kapusta, rosół z makaronem, kompot truskawkowy
obiad dziś
rolada wieprzowa, kapusta z grzybami, kluski śląskie, buraczki, zupa chrzanowa z jajkiem, kompot truskawkowy
podwieczorek
mazurek, makowiec, sernik,ciemna babka z orzechami.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 02 kwietnia 2018 19:57:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 16:48:09
Posty: 6421
wuka pisze:
obiad wczoraj
kaczka, kluski śląskie, kapusta kiszona z grzybami, modro kapusta
wuka pisze:
obiad dziś
rolada wieprzowa, kapusta z grzybami, kluski śląskie, buraczki


szkoda, że to nie Boże Narodzenie, bo zająłbym puste miejsce przy stole :mrgreen:

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 02 kwietnia 2018 20:01:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17983
:) spoko. Może kiedyś okazja się przydarzy.

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 04 kwietnia 2018 09:47:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
ndz, 10 kwietnia 2011 17:14:16
Posty: 6961
wuka pisze:
jajka w kminku

hę? :)


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 04 kwietnia 2018 13:42:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 14:34:22
Posty: 17214
Skąd: Poznań
Wczoraj - kaczka. Rzadko jem i chyba wolę kurczaki, ale ta wczorajsza była znakomita.

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 04 kwietnia 2018 19:55:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
sob, 17 lutego 2007 09:03:24
Posty: 17983
anastazja pisze:
wuka pisze:
jajka w kminku

hę? :)

..tzw. zołlajery.
Robi się to mniej więcej tak.
Gotuje się jajka na twardo. Następnie tłucze się skorupkę , tak mniej więcej jakby się chciało obrać jajko..ale skorupki nie obieramy.
Wcześniej przygotowujemy to w czym jajka będą sobie leżeć..
Woda, skorupki z cebuli, kminek w całości .. dosyć sporo.., sól... dosyć sporo, Wszystko to gotujemy, tak żeby woda zabarwiła się łupinami z cebuli. Następnie wkładamy do tej zalewy jajka (np. 20 szt :wink: ) i zostawiamy to na kilka dni..no powiedzmy że na dwa dni. Po dwóch dniach wyjmujemy obieramy i konsumujemy. Jajko wygląda dziwnie, bo jest takie marmurkowo-wzorzyste. Ma lekki posmak kminku i soli.Jak dla mnie to bomba!

_________________
..Ty się tym zajmij..


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 04 kwietnia 2018 20:13:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 13 stycznia 2012 16:29:27
Posty: 7658
Skąd: Hôtel Lambert / Rafał Gan Ganowicz Appreciation Society
Dzięki za przepis, Wuka!!

_________________
Ceterum censeo Platformem delendam esse

Wszystkie prawdziwe ścieżki prowadzą przez Góry.

Zawsze mieć dojrzałe jagody do jedzenia i słoneczne miejsce pod sosną, żeby usiąść.


My gender pronoun is "His Majesty / Your Majesty".


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 04 kwietnia 2018 20:30:17 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 20 października 2008 16:48:09
Posty: 6421
Cytat:
Ale nojważniyjsze były "zołlajery" i wszyscy mieli na nie wielgi "cips" (smak, ochotę), bo robiyło sie je ino roz na rok. Zołlajery to jajka. Nojprzod warzyło sie je na twardo w łupinach z cebule, coby były "bronotne" (brązowe). Jak już "łoziombły" (były chłodne), trza było łobtuc szkorupy i wrazić jajka na pora dni do "krałzy" (słoika) ze słonom wodom i kminym. Kedy sie je wyciongło i łobrało szkorupy, miały marmurkowe "fleki" (plamki). Nojlepsze były z chrzonym. A że nikerzi mieli "wielgi spust" (duży apetyt), zawsze przidała sie jakoś "cyjntla" (setka), "achtla" (jedna ósma litra) abo i "kwarytka" (ćwiartka) gorzołki na lepsze trowiynie.

wuka pominąłeś koniec przepisu :wink:
chrzan :!:
gorzołki na lepsze trowiynie :!:

_________________
J 14,6


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7653 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 480, 481, 482, 483, 484, 485, 486 ... 511  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group