Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest czw, 25 kwietnia 2024 02:18:57

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2071 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 135, 136, 137, 138, 139  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: czw, 23 marca 2023 16:51:28 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
Internety donoszą, że niemiecki browar opracował piwo w proszku.
Jak na razie tylko bezalkoholowe. Prace nad alkoholowym trwają.
Mają rozmach!

Więcej:
https://nypost.com/2023/03/22/german-brewery-creates-powdered-beer/
https://interestingengineering.com/diy/german-brewery-instant-beer-powder
https://www.thedrinksbusiness.com/2023/03/german-brewery-creates-worlds-first-powdered-beer/

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 16 kwietnia 2023 15:56:48 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
W poście tematu Przewidujemy, Crazy wyraził swoje zagubienie w zakresie pojęć piwowarskich. Poszłi za nim Fengari, Tyler Durden a także Prazeodym.

Linkowałem hasło z Wikipedii, które imo wyjaśnia sporo i daje dobry obraz zjawiska pt. Piwna Rewolucja. Odniosę się zatem tylko detalicznie do kilku wątków.

> Nie odróżniam koncernu piwnego od browaru stacjonarnego
Koncern piwny to koncern grupujący różne browary i ich marki pod parasolem przedsiębiorstwa, często (zazwycza? zawsze?) ponadnarodowego. W skład koncernu wchodzą zatem także browary stacjonarne, ale niepowiązane juz bezpośrednio 1 do 1 z markami. Np. piwo Żubr pierwotnie warzone w, i należące do browaru Dojlidy w Białymstoku od dawna warzone jest w Poznaniu. Kielecki Browar Belgia kupiony przez Kampanię Piwowarską warzył piwa marek m.in.: Frater, Wojak i Redds. Po demontażu instalacji (mieszkańcy Kielc żegnali wywożone nocą tankofermentory i opłakiwali stratę browaru ważnego dla miasto i na poziomie identyfikacji i gospodarczo). Frater przestał być warzony najszybciej (pszeniczny w stylu niemieckim i belgijski w stylu dubbel), potem Wojaka produkowano w innych browarach stacjonarnych (wydawało mi się, że całkiem zaprzestano ale zostawiono tylko jeden wariant), Redds nadal jest silną marką i mutuje. O tym co stało się z Browarami Warszawskimi nie ma nawet co wspominać. Tym razem za decyzją stała Grupa Żywiec i (patrząc dalej) Heineken.

Browar stacjonarny to natomiast po prostu "fabryka piwa": instalacja warzelnicza, tanki leżakowe, magazyny surowców i produktu etc., czasami własna słodownia

Po '89 pierwszym browarem stacjonarnym utworzonym przez pasjonatów warzących na małą skalę, nowe dla rynku style był podwarszawski browar Artezan. Jego założyciele przecierali wiele szlaków formalnych, technologicznych i prawnych. Np. warząc piwo w stylu witbir a zatem z mniej niż 50% udziałem słodu (głównie niesłodowana pszenica). Potem powstawały kolejne małe i średnie zakłady właściwie na terenie całego kraju. Można pokusić się o śledzenie wizyt w różnych przybytkach na blogach: https://piwnyturysta.wordpress.com/, czy http://browarnik.blogspot.com/, czy https://polskieminibrowary.pl/

Dwa browary, które w Polsce były właściwie synonimem Piwnej Rewolucji i dzięki swojemu warzeniu kontraktowemu, tj. wypożyczając moce produkcyjne stacjonarnych browarów czy to restauracyjnych czy regionalnych wprowadziły całkiem nowy model biznesowy był AleBrowar na północy i Pinta na południu kraju. Obecnie obydwa mają swoje własne (niemałe) zakłady.

> nie mam pojęcia, czym są Browar Profesja ani Mazurska Manufaktura Alkoholi
Wrocławska Profesja była jednym z browarów zakładanych przez pasjonatów, piwowarów domowych etc., którzy osiągnęli rozpoznawalność i pewną pozycję na rynku. W końcu 2021 ogłoszony, że Mazurska Manufaktura Alkoholi kupiła ich (za akcje konglomeratu w skład którego weszli).
https://wroclaw.wyborcza.pl/wroclaw/7,3 ... fesja.html
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/mazur ... -profesja/
https://www.portalspozywczy.pl/alkohole ... 05151.html

Po jakimś czasie właściciel zdemontował instalcję i wywiózł ją z Wrocławia (lokalizacja znana ale nie pamiętam gdzie dokładnie).
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/browa ... ty-kopyra/
W minionym tygodniu ogłoszono, że ta sama spółka kupiła 10% udział w AleBrowarze, który jakieś pół roku temu ogłosił sprzedaż swojego stacjonarnego browaru wraz z markami i know howem.
https://www.chmielnik-jakubowy.pl/duzy- ... alebrowar/
https://wiadomoscispozywcze.pl/artykuly ... alebrowar/

Brooklyn Brewery natomiast to podobna historia z drugiej strony Oceanu (więcej w książce). Założony przez pasjonatów, najpierw warzył kontraktowo, następnie wybudował swoją instalację. Po jakimś czasie chcąc się rozwijać sprzedał 1/4 akcji Carlsbergowi.
https://money.com/brooklyn-brewery-kiri ... raft-beer/
Tak samo postąpił Dogfish.
https://www.theguardian.com/food/2019/m ... ash-stocks
To jeszcze jakoś zrozumiałe działania. Ale historia zna także sytuacje zbliżone do grunge'owego boomu, gdy koncerny chcąc uszczknąć coś z kraftowego tortu kupowały ledwo założone browarki żeby mieć w portfolio marki "crafty". Jeden z przykładów jest szczególnie interesujący, szefowa świeżo założonego browaru sprzedała go szybko jednemu z koncernów i stała się "w barterze" prowadzącą piwnego, objazdowego domowo-piwowarwskiego "Mam talent": Beerland. Mówić, że spotkała się z krytycznym odbiorem to nic nie powiedzieć. LA Times pisał w sposób stonowany, ale na forach lały się ogień i siarka.

O Dogfishu zresztą także powstał serial: https://www.imdb.com/title/tt1790045/?r ... ims_tt_t_2
Przegląd amerykańskich browarów piwnej rewolucji obecny jest w serialu poświęconym wyjazdowi ekipy szkockiego BrewDoga za Ocean: https://www.imdb.com/title/tt2953726/

No dobra.
To chyba mój najdłuższy post ever.
Spadam na hulajnogę z młodszą córką!

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 16 kwietnia 2023 23:12:48 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 25390
Bardzo Ci dziękuję, że tak poważnie to potraktowałeś!
Ja chyba jestem sympatykiem Piwnej Rewolucji, może to za jej sprawą zmienił się mój osobisty stosunek do piwa? I bardzo miło wspominam degustacje Twoich trunków w antykwariacie u Powsinogi :!:

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 17 kwietnia 2023 17:39:55 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 14 listopada 2007 17:38:41
Posty: 9989
Też dziękuję za obszerne wyjaśnienia!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 13 czerwca 2023 15:35:24 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
18 czerwca 2023 r. w godzinach od 11.00 do 18.00 na terenie Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki) odbędzie się XII Szreniawski Festiwal Piwa: Piwo z kulturą.

W programie m.in.:
– ciekawostki piwne;
– występ zespołu muzycznego „Mała Lady P.”;
– konkursy dla publiczności (m.in. zostań degustatorem piwnym);
– prezentacja małych i średnich browarów;
– możliwość zakupu różnorodnych piw;
– pokaz domowego warzenia piwa;
– pokaz wyrobu precli wraz z degustacją;
– kuchnia piwna;
– quiz piwny;
– wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych;
– zwiedzanie zabytkowej części gorzelni i browaru.

Więcej: https://muzeum-szreniawa.pl/piwo-z-kultura/

Impreza biletowana: Normalny: 20,00 zł | Ulgowy: 14,00 zł | Rodzinny (2 dorosłych + dzieci): 40,00 zł
W cenie biletu oczywiście także możliwość zwiedzania całości.

Na przejazd pociągiem Kolei Wielkopolskich, w dniu imprezy obowiązuje „przejazd za piątaka” według załączonego rozkładu czyli bilet w obie strony za 5 zł.
Ponadto, 18 czerwca zostaną uruchomione dwa dodatkowe połączenia relacji Poznań – Grodzisk Wielkopolski.
Obrazek

Od siebie dodam, że w tych dość polowych warunkach będę opowiadał o warzeniu z zacieraniem, pokazywał surowce oraz przygotowywał brzeczkę do kolejnego już freestylowego Szreniawskiego ejla. Set up: maszynka elekstryczna, grzałka zanurzeniowa, emalia, nierdzewka, sprężyna, chłodnica zanurzeniowa. Zasyp, zacierania, chmielenie i drożdże - czyli w sumie wszystko będzie tajemnicą do ostatniej chwili.

Jeśli ktoś z forum z Poznania i okolic ma czas i zasoby - zapraszam. Może się zrobi małe, przed-letnie spotkanie forumowe "wokół gara"?

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 10 lipca 2023 12:44:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 15:34:22
Posty: 17260
Skąd: Poznań
Żałuję, że nie mogłem dotrzeć, bo to wszystko brzmiało niezwykle ciekawie! Może powtórka za rok?

Piłem wczoraj niemieckie piwo - no ale właśnie, czy to jeszcze piwo? - "Karamalz".
Świetny napój, lepsze niż nasze karmi.

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 10 lipca 2023 12:57:52 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
arasek pisze:
Może powtórka za rok?

Nie wiem czy a jeśli tak, w jakiej formie zostanie zorganizowany przyszłoroczny "festiwal".
Jeśli tak - będę informował na bank.

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 17 lipca 2023 13:30:13 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 15:34:22
Posty: 17260
Skąd: Poznań
Zrobiłem 9 litrów podpiwku! :piwo:
Chłodzi się teraz w lodówce, jutro próba spożycia. Ale pachnie prawidłowo 8-)

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 05 listopada 2023 23:03:29 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 15:34:22
Posty: 17260
Skąd: Poznań
I był naprawdę świetny! Chłodził i smakował w te letnie upalne dni.

W ten weekend spożyłem natomiast słodkie piwo ciemne "Fortuna". No nawet nawet.

Zasado - warzysz również ciemne piwa?

_________________
czasy mamy jakieś dziwne
głupcy wszystko ogołocą
chciałoby się kogoś kopnąć
kogoś kopnąć - ale po co


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 05 listopada 2023 23:26:16 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 25390
Muszę tu kiedyś napisać o Koktajlu Mokotowa i Pawełku. Ale to innym razem ;-)

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 05 listopada 2023 23:45:59 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
arasek pisze:
Zasado - warzysz również ciemne piwa?

Ostatnie dotychczas uwarzone to właśnie ciemny lager.
Ale warzenie to ostatnio bardziej pieśń przeszłości niż aktywne hobby.
Z konsumpcji ostatnio dwa świetne piwka: Komes Strong Blonde i Ale Browar Undeath Lord.
Pierwszy to Belgian Blonde na sterydach, bączek, 7,5% w silnie zmieniajacej sie cenie (5,99-3,99-7,99) dostepny w Żabkach. Szczegolnie ten za 3,99 smakowal wybornie bo za 7,99 bym sie nie skusil. Bardzo slodko-owocowo, w stronę musu z moreli czy innych takich pestkowców. Drugi to mocarny porter bałtycki, 10,5%, teoretycznie wędzony (nie wyczułem), który wlewał się w gardło jakby nie miał takich parametrów. 0,5l gęstego czarnego oleju za paskarską cenę.

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 14 listopada 2023 22:15:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 25390
zasada pisze:
Drugi to mocarny porter bałtycki, 10,5%, teoretycznie wędzony (nie wyczułem), który wlewał się w gardło jakby nie miał takich parametrów. 0,5l gęstego czarnego oleju za paskarską cenę.

Paskarską czy nie, brzmi jak coś, co bym najchętniej spróbował. Gdzie takie znaleźć?

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 31 grudnia 2023 15:19:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
Rozpoczynając podsumowania roczne, stwierdzam że, piwem mijajcego roku był dla mnie wspomniany wyżej Komes Strong Blonde. Smak, dostępność, cena.

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: ndz, 31 grudnia 2023 16:01:58 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 25390
Ja nie dotarłem w końcu do tego paskarskiego czarnego oleju, ale udałem się raz do sklepu któregoś z tych, co mi polecałeś i kupiłem tam dwa ciemne piwa, z których jedno to był Komes jakiś 9% Bourbon Oak, składowany z płatkami dębowymi w beczkach po bourbonie, czy jakoś tak ;-) i muszę przyznać, że spożycie stanowiło wyzwanie - niby smak bardzo ciekawy i w ogóle, ale było to tak intensywne, że chyba aż za. Drugie zaś było pyszne, ale nie wiem, co to było, he he, a butelka się nie ostała.

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: śr, 17 stycznia 2024 20:47:44 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
śr, 10 listopada 2004 19:55:19
Posty: 3133
Skąd: Poznań
Crazy pisze:
Ja nie dotarłem w końcu do tego paskarskiego czarnego oleju,

To teraz zapraszam do sklepu z płazem w nazwie i logo, po najnowszą edycję porteru Woodside. Świetny!
Więcej do obejrzenia na jego temat: https://m.youtube.com/watch?v=5Lty2Thtj9c

_________________
Blaszony
Każde zwierzę koi dotyk.


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2071 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 135, 136, 137, 138, 139  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 171 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group