Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pn, 20 sierpnia 2018 05:03:20

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 26 lutego 2018 22:27:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 24 grudnia 2004 15:34:22
Posty: 13315
Skąd: Poznań
Kminku w pieczywie też nie znoszę, ale już kapuśniaku - bardzo na miejscu!

monika pisze:
A u nas dziś marokańska zupa harira, including 2 łyżeczki kminu


A ja dziś na Warszawie Wschodniej zjadłem bardzo ciekawą smakowo zupę tum-yum. Jadłem już ją kiedyś u kolegi, po jego powrocie z Tajlandii, gdy postanowił się popisać tajskimi potrawami. Ta była nieco inna, bardziej zawiesista i właśnie z jakąś trudną do zidentyfikowania przeze mnie przyprawą...

_________________
jestem tu, jestem tam
patrzy na mnie kamera


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 26 lutego 2018 22:56:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 20670
Niechęć niektórych ludzi do kminku rozumiem, choć skrajnie nie podzielam. Ale kmin rzymski z naszym kminkiem ma wspólną tylko nazwę. Smak wprowadzany przez tę przyprawę jest dla mnie jedną z najlepszych rzeczy, jakie są do jedzenia, a zapach jest totalnie obłędny.

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 26 lutego 2018 23:02:27 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 05 lutego 2008 00:32:44
Posty: 3184
te kontrowersje i sprostowanie że jednak nie smakuje jak kminek którego nie lubię bardzo mnie zachęcają by go spróbować z czymś

(jestem w nastroju bezprzecinkowym!)

_________________
I'm not crazy, M'Lynn, I've just been in a very bad mood for 40 years!


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: pn, 26 lutego 2018 23:16:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
czw, 03 lutego 2005 21:54:20
Posty: 6320
Spróbuj koniecznie! Ja entuzjazm Craziego podzielam całkowicie.

Natomiast jeśli chodzi o swojski kminek
Crazy pisze:
Niechęć niektórych ludzi do kminku rozumiem, choć skrajnie nie podzielam.

to jestem niektórym ludziem. Kminek **, powiedzmy - od czasu do czasu próbuję się przekonać, ale niezbyt wiem po co mi on.

W ogóle jest niewiele przypraw, których nie lubię. Ostatnio doszłam do wniosku, że nie przepadam za kolendrą tak naprawdę. Tzn. ziarenka są dla mnie w tych różnych hinduskościach, które uwielbiam, zbyt intensywne w swej mdławości, że tak powiem, ale ostatnio używam czegoś, co nazywa się kolendra krojona i jest spoko. Pewnie dlatego, że wywietrzała :mrgreen:

_________________
A lot of people don't have much food on their table.
But they got a lot of forks 'n' knives.
And they gotta cut somethin'.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: wt, 27 lutego 2018 08:39:51 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
wt, 09 listopada 2004 22:37:55
Posty: 20670
Kiedyś przypadkowo wymyśliłem "danie", w którym kolendra gra pierwsze skrzypce; właściwie wcześniej nie bardzo wiedziałem, czym ona jest.

Dwie okoliczności wstępne:
a) w szkole w ramach akcji propagowania warzyw itp. dawali takie woreczki z krojoną na plasterki marchewką; dzieci nawet to jadły, ale często sporo zostawało i brało się do domu, żeby się nie psuło - tak więc wylądowałem w domu z duża ilością plasterków marchewki
b) byłem głodny i wiedziałem, że muszę zjeść coś na ciepło, nie kanapkę, ale niespecjalnie było z czego robić obiad.

Pomyślałem, że w sumie zawsze bardzo lubiłem wszelkie dania z warzyw duszonych, gdzie właśnie była podsmażana marchewka. Najczęściej wcześniej smażyłem cebulę, której teraz nie miałem - ale czemu by nie por? Postanowiłem więc usmażyć marchew & por, ale że to danie dość minimalistyczne, więc chociaż jakieś przyprawy... ale co, znowu tradycyjne tymianki/ oreganki/ etc.etc.? Oglądając bez przekonania zawartość pudełka z przyprawami zobaczyłem, że mamy takie śmieszne kuleczki zwane kolendrą - oczywiście od dawna wiedziałem, że takie coś istnieje, pewnie i jadłem, ale bez większej świadomości. Jakoś w żadnym z dań, które często jadaliśmy, kolendry nigdy nie było. Więc dobra, sypnąłem tę kolendrę na początek, na oliwę (czy tam olej, nie wiem), żeby te kuleczki się trochę uprażyły i zmiękczyły. Potem marchewkę i por, i niby gotowe.
Okazało się, że ta banalna mieszanka trafia wprost idealnie w moje gusta i odtąd robiłem to wielokrotnie. W zasadzie pięć gwiazdek!

_________________
ćrąży we mnie zła krew


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 15 marca 2018 18:01:07 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
czw, 03 lutego 2005 21:54:20
Posty: 6320
A propos kminów, kolendr i całej reszty, to czasem wydaje mi się, że nie ma w ogóle nic lepszego do obiadojedzenia niż kuchnia indyjska. Dziś u nas to:

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/butter-chicken

(boskość, najlepiej zamarynować kurę dzień wcześniej). I to jest niesamowite, jak małym kosztem osiąga się - dzięki dostępności tych przypraw kosmicznych - tak niebiański smak. :aniolek:

_________________
A lot of people don't have much food on their table.
But they got a lot of forks 'n' knives.
And they gotta cut somethin'.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 15 marca 2018 19:00:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pn, 10 stycznia 2005 12:49:49
Posty: 21259
Skąd: Kamienna Góra/Poznań
Hehe. Jedliśmy to w niedzielę, z tego samego linka. :lol:

_________________
In an interstellar burst
I am back to save the Universe.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 15 marca 2018 21:14:06 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
czw, 03 lutego 2005 21:54:20
Posty: 6320
:piwo:

Kwestia Smaku to instytucja, a życie z nią jest zdecydowanie smaczniejsze :)

_________________
A lot of people don't have much food on their table.
But they got a lot of forks 'n' knives.
And they gotta cut somethin'.


Na górę
 Wyświetl profil
PostWysłany: czw, 15 marca 2018 22:39:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja:
pt, 12 listopada 2004 14:02:17
Posty: 4801
Skąd: Skąd:
Zgadzam się! U mnie dziś coś prostszego, ale bardzo podobnego. Również uwielbiam.

_________________
Bez zbroi wychodzić się boję.


Na górę
 Wyświetl profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 84 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6

Strefa czasowa UTC+1godz. [letni]



Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
cron
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group