Co do routera WiFi, to chodziło mi właśnie o to, czy z tego radiowego odbiornika idzie jakiś kabel, który wpinasz bezpośrednio do komputera. Zakładam, że wpinasz go kablem typu skrętka (gniazdo ethernet) które powinno wyglądac tak:

Jeśli tak rzeczywiście jest, to możesz ten kabel wpiąć do routera WiFi który z tyłu będzie wyglądał tak:

...trzeba tylko spytać u dostawcy Twojego radiowego internetu, czy to na pewno będzie z takim routerem działać (może to jakaś inna technologia, ale bardzo wątpię). Gdyby wszystko działało, to powinnaś z łatwością zsynchronizować taki router ze swoim laptopem i wtedy nie byłabyś przywiązana do kabla. Jeżeli mam jakiś działający router (poszukam!) to naprawdę mogę Ci go wysłać. Ważne tylko, zeby się dowiedzieć, czy będzie współpracować z Twoim radiowym netem (zadzwoń w wolnej chwili do firmy z której masz internet i spytaj czy możesz do tego kabla podłączyć router ADSL). Wtedy na Wifi działałby Ci i laptop i równolegle Kindle. Jeśli okazałoby się, że taka transmisja spowalnia Ci działanie internetu (to możliwe), to wtedy osobnym kablem ethernetowym łączysz router z komputerem, natomiast Kindle działa na WiFi.
Połączenie działałoby tak:
--------------o[________]-----------------o{___________}
kabel ze ściany----router-----kabel do laptopa---laptop
[________]
Kindle